BIH

Petrič: Vrijeme da se BiH podstakne da snažnije krene prema Evropi

Na konferenciji civilnog društva BiH u Beču

Autor:Fena

11.9.2014


Bivši visoki predstavnik međuanrodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič učestvovao je u Beču na konferenciji civilnog društva BiH, koja se sinoć završila, i tim povodom istakao da je civilno društvo bitno za kreiranje budućnosti zemlje.

On je kazao da je vrijeme da se BiH podstakne da snažnije krene prema Evropi, a da je susjedna Srbija pokazala kako se to čini donošenjem više važnih političkih odluka.

Petrič je istakao da je Srbija primjer kako treba djelovati na putu ka Bruxellesu i da se vidjelo da postoji mogućnost da političari, od kojih se to najmanje očekivalo, donesu odluke koje su neophodne.

On je objasnio da je neophodno da se u kreiranju budućnosti uključi što više mlada generacija.

Petrič je kazao da je ovaj skup organiziran u bitno vrijeme, kada je EU dobila novu Evropsku komisiju, kojoj je, kao i nadležnom komesaru, potrebno više saznanja šta misle građani u BiH.

Prema njegovim riječima svi znaju da je potrebno sprovesti promjene kako bi ljudi konačno mogli bolje da žive, dodajući da je Srbija dokazala kako se to radi.

Bilo bi dobro da BiH konačno napreduje i priključi se zajedničkom putu u pravcu Bruxellesa?, poručio je Petrič.

Upitan šta očekuje od EU on je kazao da Unija više ne treba da bude posmatrana kao neko ko daje pare i sprovodi projekte, već mora iz Bruxellesa biti upućena poruka. Želimo vas, ali zemlja i politika moraju dati svoj doprinos.

Srbija je primer kako se to radi. Političari od kojih se to najmanje očekivalo donijeli su odluke koje su neophodne?, podvukao je on, prenosi Tanjug.

Petrič je izrazio očekivanje da će poslije izbora u BiH uslijediti neophodne odluke u pravcu EU.