NOGOMET

Olako smo se odrekli Spahića i Misimovića

Mehmed Baždarević nakon poraza BiH od Kipra

A. MIZDRAK

10.9.2014

Bosna i Hercegovina pretrpjela je bolan poraz od Kipra (1:2) na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. Legenda bh. nogometa Mehmed Baždarević smatra da je glavni razlog za poraz i slabu igru u jučerašnjem susretu na Bilinom Polju, činjenica da smo se olako odrekli Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića, koji bi svojim neprocijenjivim iskustvom pomogli BiH da slavi protiv Kipra.

- Mišljenja sam da se NSBiH olako odrekao Spahića i Misimovića. Za utakmice protiv ekipa kakav je Kipar, najpotrebnije je iskustvo, a ona postava sinoć to nije imala. Istina, Spahić i Misimović zbog godina ne bi mogli iznijeti cijele kvalifikacije i odigrati dobro protiv Belgije, ali u manjim utakmicama itekako bi pridonjeli iskustvom i ne bi bili poraženi od Kipra – kazao je za "Avaz" Baždarević.

Legenda bh. nogometa kaže da je odmah po početku utakmice naslutio negativan rezultat.

- Čim sam vidio da stadion nije pun i da je atmosfera sablasna, znao sam da neće izaći na dobro. Iako smo odlično otvorili susret i poveli u 6. minuti, ostale 84 minute nije bilo pravog ritma i nismo uspjeli dokrajčiti Kipar. Falilo je agresivnosti i svi su podbacili – kazao je Baždarević.

Selektor Safet Sušić analizirao je utakmicu Hrvatske i Kipra, ali joj nije predavao neki prevelik značaj. Čak je i izjavio novinarima da svoje igrače nije upozoravao s manama i prednostima Kiprana, smatravši ih nezanimljivim.

- To je velika greška. Sušić je moj veliki prijatelj, ali ako stvarno igrače nije upoznao sa snagom Kipra, pogriješio je. To je osnova fudbalske igre. Protivnik se mora analizirati do najsitnijeg detalja – zaključio je Baždarević.