REGION

Rastu tenzije: Četnici ekstremisti organiziraju marš u Novom Pazaru

Poziv putem Facebooka

Redakcija

10.9.2014

Poslije prošlonedeljnog pohoda uniformisanih Bošnjaka, marš centrom Novog Pazara najavljuju i iz Četničkog pokreta, piše "Blic".

Time se samo još jednom potvrđuje teza da jedan ekstremizam izaziva drugi. Izvijesni Bratislav Živković, komandant tzv. Četničkog pokreta, koji je vodio i “Slavjanski odred ‘Jovan Šević’” u Ukrajini, preko Facebooka poziva na “šetnju kroz Srbski Novi Pazar”. Najavljujući povratak iz Ukrajine, on, kako prenosi Sandžak pres, primjećuje da “na kraju krajeva i u Srbiji ima posla za nas četnike”.

- Čini mi se kako smo otišli, svi su podivljali. U Novom Pazaru šetaju u uniformama Handžar divizije. Hajde da vidimo kako će srpska NATO vlada reagovati kada se četnici prošetaju Novim Pazarom - kaže Živković.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocjenjuje da će država morati brzo, ali ne i ishitreno da reaguje, kako bi pokazala da se neće tolerisati nijedan ekstremizam.

- Duh je pušten iz boce, dobrim dijelom i zbog zakašnjele reakcije države. Ne može se koketirati sa ekstremistima jer ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se kad-tad lupaju - kaže Ljajić.

Predsjednik Odbora SNS u Novom Pazaru Nikola Jolović smatra da ovom gradu ne trebaju nikakve šetnje nacionalista, već „radna mjesta, a za to su najvažniji mir, stabilnost i saradnja dva naroda koja u njemu žive“. On se nada da do šetnje četnika neće ni doći.

Nisu dobrodošli 

Na najavu „četničkog marša“, Rešad Plojović, direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, odgovara: “Valjda vam je poznato da četnički odredi nikada nisu marširali Novim Pazarom”. A portparol SDA Edin Gudžević kaže da će o takvim stvarima razgovarati u parlamentu.