BIH

VIDEO: SIPA uhapsila braću Ivanković Lijanović i ministra Bahilja

Velika akcija SIPA-e

Autor:M. Aš./M.H.

10.9.2014

12:55 Jerko Ivanković Lijanović je upravo uveden u policijsko vozilo koje se udaljilo sa mjesta događaja i odvezlo u pravcu Mostara. Za razliku od svog brata Mladena, Jerko nije imao lisice na rukama. Prilikom izvođenja Jerka Ivankovića Lijanovića iz kuće su se čuli vrisci i plač ženske osobe.

11:43  Pripadnici SIPA-e su upravo ušli u sjedište firme Lijanović i uveli Slavu Ivankovića Lijanovića.

11:33 Mladena Ivankovića Lijanovića su iz njegove kuće su sa lisicama na rukama izveli pripadnici SIPA-e  i pod sirenama i rotacijama se uputili prema Mostaru.

11:15 Urađen pretres garaže i merecedesa u prisustvu Jerke Ivankovića Lijanovića.

10:41 Jerko Ivanković Lijanović je upravo ušao u svoju kuću u pratnji policije.

lijanovic10092044

10:35 Pomoćno skladište pripada firmi Kocora-Fing. Ova je zajednička akcija SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje.

10:26 Upravo u ovim trenucima dovoden je Jerko Ivanković Lijanović ispred svoje kuće u pratnji velikog broja pripadnika SIPA-e radi pretresa i izuzimanja dokaznog materijala.

10:25 - Za nas je sve ovo politički montirani čin. Ovo je zapravo početak izborne kampanje koje su izrežirale nacionalne političke stranke, izjavio je Miro Pejić, nosilac liste za Federalni parlament ispred ZHK.

10:10 Pripadnici SIPA-e su u ovom trenutku ušli u autokuću Lijanović koja se nalazi 20-tak metara od firme Lijanovići. O okviru autokuće je autopraonica, prodaja rabljenih dijelova i autoservis.

Također, u toku je pretres pomoćnog skladišta u sklopu firme Lijanović.

10:00 Kako nezvanično saznajemo, Jerka Ivankovića Lijanovića pripadnici policije trebaju svakog momenta dovesti u njegovu kuću u Širokom Brijegu gdje se trenutno odvija pretres i izuzimanje dokaznog materijala.

9:20 Novinarka "Avaza" se nalazi ispred kuće Mladena i Jerka Ivankovića Lijanovića koje su neposredno jedna do druge. Sin Jerka, Antonio izjavio je za "Avaz" da nema informacija o trenutnim dešavanjima.

-Vi mediji imate više informacija nego ja. Nek se ovo malo slegne pa ćemo u javnost izaći sa pres konferencijom - rekao je Antonio.

9:15  U toku je pretres firme Lijanović doo na adresi Visoka Glavica 9 Široki Brijeg. Prema našim saznanjima, već je izuzeta određena dokumentacija. Vrše se pretresi i na drugim lokacijama, tačnije kućama od braće Lijanovići.

Zanimljivo da su na istoj adresi prijavljene firme: ZD.I.-Produkt, Li-Šped, JN Junita, Kora-Fim, Alpen-Mit doo, koje su također predmet istrage.

 

U toku je velika akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA na lokalitetu Širokog Brijega, ali i još 14 drugih lokacija, javila je Federalna televizja (FTV). Meta hapšenja su braća Lijanović, a "Avaz" saznaje da je već uhapšen federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat.

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je za "Avaz" da je uhapšen njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, inače federalni dopremijer ali je na iznenađenje novinara "Avaza" potvrdio da je upravo i on uhapšen:

- Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje, kazao je Mladen Ivanković - nakon čega je prekinuta telefonska veza.

Među uhapšenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak, kao i još dvojica braće Ivanković Lijanović Slavo i Jozo.

milorad-bahilj1

Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da akcijom u borbi protiv organiziranog kriminala rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih radnika SIPA i UIO BiH.

O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužilac Tužilaštva BiH, obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.
 
Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano hapšenje oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u 3 preduzeća.

Pretreseni su objekti i preduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni braća Ivanković-Lijanović Jerko (1969.), Slavo (1957.), Jozo (1962.), Mladen (1960.), kao i
Slišković Jozo (1956.), Ivanković Venka (1941.), Mikulić Željko (1959.), Ivanković Zdravko (1968.), Kvesić Draženko (1968.), Čolak Miroslav (1941.), Ivanković Lijan-Stipe (1933.), Šakota Mirjana (1958.), Galić Mirko (1954.).

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz preduzeća: „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Kora- fin“ doo Široki Brijeg, „Velmos Company“ d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe, su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Kaznenog zakona BiH, a u vezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz člana 211., porezna utaja ili prijevara iz člana 210. i pranje novca iz člana 209. KZ BiH

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.