BIH

U osnovnim školama jedva da imaju novca i za krede i spužve!

Kanton još nije izmirio ni dugovanja iz 2013. godine

F. NUMANOVIĆ

9.9.2014

Iako su budžetski korisnici i zavise od sredstava koja Kanton izdvaja, osnovne škole novu školsku godinu započele su s minimalnim radnim materijalom. Direktori i nastavnici zabrinuti su jer je Kanton samo u pojedinim školama izmirio dugovanja dobavljačima za 2013. godinu.

Neophodni materijal

Direktor Osnovne škole „Isak Samokovlija" Kenan Vučijak kazao nam je da su dugovanja za prošlu godinu iznosila 7.500 KM i da je u školi kupljen samo neophodni materijal za rad.

- Za 2014. još ništa nije uplaćeno. Za početak nove školske godine nabavljeni su samo spužve i krede, dok se za sredstva za čišćenje, opremanje kabineta, kancelarija, kupovinu stolica moramo sami snalaziti - dodao je Vučijak.

Situacija nije ništa bolja ni u Centru „Vladimir Nazor". Direktor Zulfo Ahmetović kaže da godinu i po čekaju na uplatu dobavljačima, a da opstaju zahvaljujući donacijama.

zulfo-ahmetovic

Ahmetović: Nema uplata

Nema podrške

- Da nije donacija i nekih projekata, davno bismo zatvorili vrata, jer jedino na taj način možemo finansirati planirane sadržaje. Iako smo kantonalna ustanova, ne možemo se osloniti na nadležne. Bez obzira na to što se u ovoj ustanovi radi s djecom čije su potrebe specifične, nemamo adekvatnu podršku Vlade, jer novac koji izdvajaju nije dovoljan - kazao je Ahmetović.

Situacija je sve lošija

I Uprava OŠ „Velešićki heroji" nije zadovoljna sredstvima koja imaju na raspolaganju. Kako nam je kazala direktorica Jasna Nikšić, za početak školske godine nabavljen je samo osnovni materijal.

- Kanton već dugo ne izdvaja nikakva sredstva za rad u školama, odnosno daju samo za sanaciju učionica, a za opremanje i radni materijal ništa se ne izdvaja. Taj problem nije sistemski riješen i situacija je iz godine u godinu sve lošija - kazala je Nikšić.

jasna-niksic

Nikšić: Samo za sanaciju

7.500 KM duguje OŠ "Isak Samokovlija"