BIH

Bosnić od Kuvajćanina dobio više od 100.000 KM

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor petorici vehabija

Redakcija

7.9.2014

Sud BiH, na zahtjev Tužilaštva BiH, odredio je jednomjesečni pritvor za Huseina Bosnića zvanog Bilal, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, uhapšene 3. septembra u akciji „Damask“, svi osumnjičeni za krivična djela terorizma, objavila je večeras Federalna televizija.

Za još četiri osobe Tužilaštvo je predložilo određivanje mjera zabrane kretanja i komunikacije. Prema informaciji FTV-a,  obrazlažući razloge za produženje mjera pritvora petorici osumnjičenih, tužilac Dubravko Čampara rekao je da njih Tužilaštvo BiH vidi kao glave organizacije, vrbovanja i finansiranja bh. državljana za odlazak na strana ratišta.

Čampara je kazao i da je praćeno kretanje uhapšenih, njihovi prelasci granica, telefonski razgovori, pisma. Za Bosnića je rekao da je imao veliki autoritet, da su njegova predavanja imala za cilj regrutaciju mladih ljudi za odlazak na strana ratišta, te da Tužilaštvo ima dokaze da je Bosnić od jednog Kuvajćanina u samo jednoj transakciji dobio više od 100.000 maraka.

Rekao je i da je Bosnić putovao više od ministra vanjskih poslova, te da se nedavno vratio s turneje po Skandinaviji. Na odluku Suda BiH odbrana pritvorenih najavila je podnošenje žalbe.

Kako je prenijela Federalna televizija, tužilac Čampara otkrio je da je akcija praćenja uhapšenih vehabija pokrenuta kada je Emrah Fojnica, dovođen u vezu s napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu, otišao u Irak, gdje je u samoubilačkom napadu na pijaci ubio više od 20 osoba.