BIH

Hoyt Yee i Nicholas Hill u Maglaju: Nana Hatipaša sa suzama u očima zahvalila za obnovu kuće

Američki diplomati u posjeti fabrici "HM Promet"

E. Trako

6.9.2014

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju  Hoyt Yee, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill i direktor USAID-a u BiH David Barth danas su u posjeti Maglaju.

Prva od destinacija tokom posjete je nova fabrika "HM Promet" gdje su razgovarali sa vlasnikom kompanije Muhamedom Hrnjićem koji je ovu fabriku pokrenuo na osnovu kredita USAID-a.

Nedavno su zaposlene tri radnice Amira Kadušić, koja je na birou za zapošljavanje bila 22 godine te Narcisa Vehabović i Nihada Mujaković koje su više od 16 godina tražile posao.

USAID u BiH podržava održiv ekonomski razvoj i veću stopu zapošljavanja i pomaže otvaranju radnih mjesta.

Muhamed Hrnjić vlasnik kompanije kazao je da je zahvljajući kreditu uspio da pokrene posao i da otvori nova radnja mjesta te da će nastaviti saradnju sa USAID-om.

Amira Kadušić, jedna od radnica, nam je kazala da je nakon 22 godine konačno dobila posao i da je presretna zbog toga.

- Dok sam čekala posao u fabrici radila sam sve i svašta. Sad konačno imam posao i platu - kazale nam je Kadušić.

Njena kolegica Zijada Mujaković također je presretna zbog posla. 

- Ne znam da li mi je sretniji trenutak bio kad sam rodila djete ili kad sam dobila posao - rekla je Mujaković

Hoyt Yee je prilikom posjete posjete kompaniji "HM Promet"  razgovarao sa tri primljene radnice koje su mu se ovom prilikom mnogo zahvalile kao i Američkoj ambasadi u BiH i USAID-u.

Hoytu je danas predstavljen prijekat FARMA, a Meriha Manojlović, koja je vođa projekta, kazala je da je primarni cilj projekta razvoj poljoprivrede u BiH, a naročito u poplavljenim općinama gdje su poljoprivrednici pretrpjeli ogromne štete.

- FARMA planira da daje grantove poljoprivrednicima preko njihovih udruženja, a trenutno održavamo informativne sastanke. Do sad smo ih održali u sedam općina i uskoro počinemo sa realizacijom - kazala je Manojlović. 

Poslje toga je predstavljen projekat FIRMA, a onda je uslijedila je posjeta Hatipaši Bilić, 84-godišnjoj starici čija je kuća stradala u poplavama. U prvim danima nakon poplava, volonteri USAID-a i radna orgzacija civilnog društva koju podržava USAID pomogli su u čišćenju blata i mulja i njenoj kući. Nakon što je kuća očišćena popravljeni su podovi, zidovi i prozori.

diplomate

Posjeta Hatipaši Bilić (Foto: I. Šebalj)

- Hvala vam što ste mi popravili kuću i što ste me danas posjetili. Ja sam pala u nesvjest kad sam vidjela dokle je voda došla, ali uz pomoć dobrih ljudi sve je dobro prošlo - kroz plač je rekla nana Hatipaša i poželila dobrodošlicu delegaciji.

Diplomate su posjetile i frizerski salona čija je vlasnica Edina Ustalić. Ona je korisnica USAID-ovog "Micro granta" za pomoć područjima stradalim u poplavama. 

Njoj je u poplavama potpuno uništen frizerski salon u kome je radila 20 godina.

maglaj-frizeraj

Posjeta frizerskom salonu (Foto: I. Šebalj)

Uz poršku USAID-a i pratnerske organizacija Merci Corps Edina je ponovo otvorila svoj salon u centru grada.

- Od domaćih vlasti dobila sam dvije kante Jupola i deku, da nije bilo USAID-a nikad ne bih mogla otvoriti svoja salon - rekla je Edina.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca za obnovu vodovodne mreže u maglaju Hoyt Yee se obratio prisutnima.

- Sljedeći mjesec građane BiH čekaju izbori. Poručujem građanima da zauzmu stav, da objasne političarima na vlasti i onima koji tek dolaze na vlast šta je to što je njima potebno.  Nadamo se da ćete iskorisitii svoje demokratsko pravo i da ćete izabrati one demokratske kandidate koji će za vas i vašu djecu  osigurati uspješniju  budućnost - poručio je Yee.