REGION

U Hrvatskoj sklopljen prvi gay brak

Životno partnerstvo

Redakcija

6.9.2014

U Zagrebu je sinoć sklopljen prvi gay brak u Hrvatskoj, odnosno životno partnerstvo, objavilo je udruženje Zagreb Pride.

"Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pridea", objavljeno je na Facebook stranici udruženja.

Čestitka je objavljena i na Twitter profilu Zagreb Pridea uz fotografiju izvoda iz registra životnog partnerstva i napomenu da je "u Hrvatskoj večeras stvarana istorija".

Detalji vjenčanja nisu poznati, osim što su iz udruženja objavili da je ministar uprave Arsen Bauk mladoženjama poklonio kravate. Mediji su ranije pisali da će prvi u registrovano životno partnerstvo, koje se kao i brak sklapa kod matičara, stupiti dvojica muškaraca s područja Zagreba.

Sabor Hrvatske donio je sredinom jula Zakon o životnom partnerstvu koji gay parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i druga prava koja uživaju i heteroseksualne zajednice, osim usvajanje djece.

U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se u Ustav unese definicija braka kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način željeli unaprijed da onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Prethodno je vladajuća koalicija lijevog centra najavila donošenje zakona o partnerstvu, što je Socijaldemokratska partija obećala u predizbornoj kampanji.