BIH

Tražili bolje uvjete rada, a dobili otkaz

Na ulici ostalo 14 radnika "Remus Inovationa"

M. DEDIĆ

6.9.2014

Četrnaest radnika austrijske kompanije "Remus Inovation", koja ima pogon u Sanskom Mostu, dobilo je otkaz a da im nisu uručena nikakva rješenja. Ovi radnici, koji su bili zaposleni u organizacionoj jedinici Polirnica, tvrde da su pokušali razgovarati s direktorom Ahmetom Hadžišehićem Bobanom i poslovođom Adnanom Husakovićem o poboljšavanju uvjeta rada, nakon čega su najureni iz firme. Na njihovim mjestima već rade novi ljudi.

Loša ventilacija

- Poslovođa Husaković odbio je bilo kakav razgovor uz riječi: "Lako je meni za radnike, imam ja 24 koji čekaju na posao." Kada smo u ponedjeljak došli, umjesto razgovora, kazali su nam da smo otpušteni - ispričao je Fehret Krupić, vođa smjene.

Ovi mladi ljudi, od kojih svi imaju kredite, a polovina ih je oženjena, opisali su rad u Polirnici kao izuzetno težak, skoro robovski. I pored toga, niko od njih nije ni pomislio da daje otkaz nego su samo htjeli razgovarati o poboljšavanju uvjeta rada.

- Brusimo rostfrajne dijelove pod maskama, sa slušalicama za uši i zaštitnim odijelima, a sve to nas samo djelimično štiti. Ventilacija je loša, norme su sve veće i veće, a ono zbog čega smo najviše tražili normalan ljudski razgovor su pauze. Svaka dva sata imamo pauzu od 10 minuta, a tražili smo 20, jer se za tih deset minuta ne možemo ni očistiti od prašine - kazali su nam otjerani radnici.

Obuka u Austriji

Uporedili su uvjete rada u Austriji, u istoj firmi gdje su bili na obuci. Tamo, kako su naveli, radnici u polirnici sat rade, a sat se odmaraju.

Hadžišehić: Sami su otišli

U pisanom odgovoru iz firme "Remus Inovation", koja zapošljava 105 radnika, navedeno je da su ovi radnici pred svjedocima sami dali otkaz, ucjenjujući upravu.

- Imamo više od 400 radnika koji čekaju posao tako da nam nije bilo teško nastaviti proizvodni proces bez problema – navodi se u odgovoru direktora Hadžišehića Bobana.

On je, također, naveo da su uvjeti rada u sanskoj firmi identični uvjetima u Austriji za iste vrste poslova.