BIH

Tragedija u Raspotočju: Djevojčica Medina nije dočekala oca Fejzu Isakovića

Zenica u šoku

Redakcija

5.9.2014

Medina Isaković iz Zenice nije dočekala svog oca Fejzu.

Ova djevojčica zajedno sa svima koji su čekali svoje najdraže tokom spašavanja iz rudnika jame Raspotočje, otići će kući bez svog voljenog oca Fejze Isakovića. Strah za njega koji je bio zatrpan zajedno sa ostalim komoratima, pokazao se zloslutnim. Medinin otac Fejzo, nažalost, jedan je od petorice rudara koji nisu preživjeli gorski udar u rudarskoj jami Raspotočje u kojoj je zajedno sa 34 svojih kolega ostao zatrpan od jučer poslijepodne. Osim Fejze Isakovića poginuli su Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Hajrudin Bradarac.

Podsjećamo, na širem području Zenice jučer u 16 sati i 28 minuta desio se zemljotres koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. U jami "Raspotočje" došlo je do "gorskog udara", odnosno obrušavanja materijala, prilikom čega su dva rudara povrijeđena. U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara. 

Nakon toga počela je akcija spašavanja koja je trajala više od 20 sati. Između zarobljenih rudara i spasilačkih ekipa je bilo dosta urušene zemlje i uglja, a spasilačku akciju i dolazak do rudara otežavla je i činjenica da se gornji sloj zemlje i uglja prilikom kopanja rušio. Akciji spašavanja pridružili su se rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle.

Sve vrijeme se održavao dotok zraka rudarima kako ne bi ostali bez svijesti. Jutros oko 10 sati rudarima je dostavljena hrana i voda.
Spasioci su uspjeli iz jame izvući 29 rudara, a petorica su izgubila živote.

Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje koja se dogodila ove godine.

U sličnoj nezgodi, koja je uslijedila nakon gorskog udara, koja se u augustu dogodila u jami Raspotočje, težu povredu je zadobio jedan rudar, a četiri rudara su lakše povrijeđena.

Jama Raspotočje je najdublja jama u BiH i gorski udari, koji su vrlo česti, izazivaju iznenadno obrušavanje. Oni se ne mogu predvidjeti i ne mogu se neutralisati.