BIH

Željezno polje: Obustavljena nastava, glavni putni pravac i dalje u prekidu

Iza mještana još jedna besana noć

R. Ag.

5.9.2014


Iza stanovnika Željeznog Polja još jedna je besana noć. Zbog jake kiše koja pada već nekoliko dana i straha od novih klizišta stanovništvo je u pripravnosti. Iz sigurnosnih razloga od danas je škola obustavila nastavu i tokom vikenda Nastavničko vijeće i školska uprava odlučit će kada će ponovo đaci sjesti u školske klupe.

Prema riječima predsjednika MZ Željezno Polje Amera Ahmića glavni putni pravac već dva dana je u prekidu i najkritičnije je na području sela Čole gdje je put odsječen na nekoliko mjesta.

Kako kaže Ahmić mehanizacija je na terenu, ali je njen broj nedovoljan. Također, vrlo krtično je prema selu Jastrebac, gdje je  saobraćaj zbog velikih količina nanosa i blata prekinut. Za Željzeno Polje se koristi  alternativni put  preko Gornje Golubinje i Briždža koji je u lošem stanju i vrlo opasan.

Vanredna situacija na području najveće žepačke MZ vlada već tri mjeseca . Problem puta neće biti rješen bez većeg angažmana mehanizacije i sanacije korita rijeke. Kako kažu mještani put će se ponovo upostaviti, ali veliki problem predstavlja saniranje klizišta koji su konstatna prijetnja ovom području podno obronaka polanine Mahnjača.

Na desetine kuća su potpuno uništene, oštećene, prilazi su im zatrpani ili klizištima odneseni. Bez adekvatnog pristupa državne Željeznopoljci će se teško sami izboriti sa svim nedaćama koje su ih zadesile u posljednja tri mjeseca ove godine.