BIH

Navodni direktor CIN-a je komedijaš za medijsko reketiranje

Drew Sullivan u Sarajevo došao da izmišlja istraživačko novinarstvo

Redakcija

5.9.2014

Navodni direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je Drew Sullivan. Iako se godinama predstavlja kao veliki medijski ekspert, on je zapravo prevarant koji visoke domete pokušava ostvariti u kategoriji blefiranja i medijskog reketiranja.

Magazin "Dani", a i podgorička "Pobjeda", još prije dvije godine otkrilu su da je Drew Sullivan "neuspješni provincijski komičar", koji je u Sarajevo došao da izmišlja istraživačko novinarstvo.

Izvještavao iz gradske vijećnice

- Desetine miliona maraka međunarodne pomoći namijenjene medijima u BiH slile su se u džepove različitih medijskih mešetara, ali još puno više u one mnogobrojnih humanitarnih lešinara, koji se samo u nesretnim zemljama mogu predstaviti kao medijski eksperti. Svaka vlada, pa i američka, ima pravo da vlastiti novac troši prema svom nahođenju. No činjenica da USAID, pod egidom pomoći medijima u BiH, finansira medijskog diletanta i hohštaplera pod imenom Drew Sullivan i njegov „Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu" - napisali su svojevremeno "Dani".

Niko tačno ne zna kojim se povodom Drew Sullivan počeo motati po BiH 2000. godine. No, navodno je imao veliku želju istražiti trgovinu ljudima u ovom dijelu svijeta. Rezultati tog istraživanja nisu poznati, možda i zato što je Sullivan, koji u svojoj biografiji ima izdašno iskustvo computer-researcha (prevedeno na domaći jezik: opskrbljivač novinara informacijama sa interneta), uskočio kao predavač na nekoliko radionica koje su tim povodom organizirane pod okriljem "Irexa", tadašnjeg USAID-ovog partnera u pomoći medijima u BiH.

Kako se "Irexov" projekat gasio, američki uposlenici kandidirali za druge poslove - Sullivan je, tvrde svjedoci, gotovo godinu uspio raditi pod krovom ove kuće, no sa kojim efektima teško je ustanoviti. Elem, dužnost mu se zvala „savjetnik za pisane medije", a u njegovoj biografiji još stoji da je jedno vrijeme bio i novinar: izvještavao je, naime, iz gradske vijećnice, a radio je i kao istraživački novinar za dnevni list "Tennessean" u Nešvilu - uporedbe radi, nešto kao Prezent iz Cazina.

Prije nego što je u BiH postao „ekspert za medije", pa i za istraživačko novinarstvo, Sullivan je za sobom imao neuspješnu profesionalnu karijeru provincijskog stand-up komičara (komedijaš). Njegovi poznanici tvrde da ima avanturistički duh i to ilustriraju sklonošću ka zimskim sportovima - jednom se prilikom, srećom bezuspješno, uspio izgubiti skupa sa automobilom na Bjelašnici.

- Ni istraživanja, ni novinarstva tu nije bilo: ni Drew ni Don (drugi urednik, op.a.) jednostavno nisu urednici, a nemaju predstave o BiH i zapravo je za njih istraživački pothvat svaka informacija. Kad ustanoviš da Federacija ima 10 kantona - to je otkriće. Ja sam relativno brzo pobjegao: ako ćemo pošteno, ostao sam duplo duže nego mi je trebalo da shvatim da je to obična ubleha da Drew i Don dobro zarade. A nisam ni ja loše prošao - objasnio je još 2006. godine za medije jedan od sudionika projekta CIN-a.

Godišnje 480 hiljada dolara

Više od 2 miliona maraka za tri godine USAID za Bosnu i Hercegovinu prihvatio je projekat Univerziteta "New York" da se osnuje Centar za istraživačko novinarstvo, sada već daleke 2003., i to u otvorenom natječaju za slične projekte.  

Univerzitet "New York" je 2004. potpisao trogodišnji ugovor po kojem je osnovao nevladinu organizaciju posvećenu pomoći u razvoju istraživačkog novinarstva zasnovanog na najvišim međunarodnim standardima. Troškovi ovog projekta iznose 1.778.844 američka dolara. Premda, prosječni godišnji troškovi CIN-a iznose otprilike 480 hiljada američkih dolara. Njujorški univerzitet tijesno surađuje sa CIN-om i nadgleda njegov rad, a i navodno su poodavno bili zadovoljni implementacijom projekta i istraživanjem izvanrednog tima novinara.