BIH

Nastava i ispiti na 14 fakulteta se odgađaju do daljnjeg

Štrajk Sindikata UNSA najavljen za 8. septembar

Dž. ČOLAK

4.9.2014

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nije odustao od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Zbog nezadovoljstva poslovanjem UNSA i kašnjenja plata, nastava i ispiti se na 14 fakulteta odgađaju do daljnjeg.

Ukoliko dođe do kašnjenja početka akademske godine, najviše će ispaštati studenti. Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA, Ahmed Nurković, opravdava zahtjeve Sindikata, ali smatra da nije pravo vrijeme za štrajk.

- Sindikat je prilično neorganiziran s obzirom da neki fakulteti nisu njegovi članovi, te da neće svi stupiti u štrajk. Ako se već borimo za neka prava, onda to trebamo raditi svi, počevši od studenata, koji će sada imati velikih problema sa upisom, a naročito oni koji planiraju upisivati master u inostranstvu – dodaje Nurković.

berko-zecevic5

Zečević: Politički interesi

Senat UNSA je u junu dao podršku Sindikatu UNSA. Međutim, na sjednici prije dva dana došlo je izmjene njihovog stava. Smatraju da su nedavnom isplatom zaostalih tranši stvoreni minimalni uvjeti za normalno poslovanje fakulteta.

- Promjena njihovog stava, koja se zasniva na čistim političkim interesima, je razumljiva jer su njihova primanja veća do dva, tri, pa čak i četiri puta od plata ljudi koji omogućavaju odvijanje nastave – kazao nam je Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA.

Centralni odbor Sindikata će sutra održati sastanak na kojem Zečević planira javno imenovati dekane koji vrše mobing nad njihovim članicama, prijeteći im da će pokrenuti postupak protiv njih ako stupe u štrajk.

- Nastojat ćemo da studentima obezbijednimo dva do tri dana priprema nakon prolongiranja ispita. Ovo radimo da i njima bude bolje jer su izuzetno prljave igre sada u opticaju, da je to nevjerovatno – zaključuje Zečević.

Spisak fakulteta

U štrajk stupaju Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.