BIH

Učenici škole sami sebi osigurali besplatne udžbenike

Učenici OŠ „Rešad kadić“ iz Tešnja pokrenulu humanitarnu akciju

M. Č.

4.9.2014

Septembar je vrijeme kada je, zbog početka školske godine, kućni budžet većine stanovnika naše zemlje posebno opterećen. Udžbenici su skuplji iz godine u godinu, a mnoge je, zbog promjene izdavača teško naći u knjižarama. 

Primjer učenika, nastavnika i roditelja OŠ "Rešad Kadić" iz Tešnja jedinstven je u BiH. Naime, u dogovoru s roditeljima i učenicima u ovoj školi su na kraju prošle školske godine gotovo svi učenici odlučili knjige ostaviti u školi kako bi na početku ove školske godine bile donirane učenicima nižih razreda. Blagovremeno su iz menadžemnta škole među učenicima i roditeljima proveli anketu s pitanjem da li žele da njihovi stari udžbenici po završetku školske godine budu donirani učenicima nižih razreda. 

- Mi svi u školi bi voljeli da se i druge škole ugledaju na naš primjer. Jer znamo kakva je situacija općenito u državi. Na ovaj način mi pomažemo roditeljima da kupe, jer će više ostati sredstava za sveske, za pribor, odjeću, obuću – isitče Nerma Bajrić, školski pedagog.

Na ovaj način osigurani su besplatni udžbenici za 618 učenika škole, a 33 nedostajuća kompleta udžbenika kupljena su prodajom tradicionalnih jela koja su spravili učenici i roditelji.

-Ustupio sam knjige svjestan da dolazi zima, da roditelji  treba da kupe ogrjev, namirnice, treba da se priprema zimnica. Na ovaj način smo im, barem, malo pokušali pomoći - kaže učenik devetog razreda Adem Korajlić.

Sličnu akciju u ovoj školi planiraju realizirati i u ovoj školskoj godini očekuijući da će njihov primjer slijediti i druge škole u našoj zemlji.