BIH

Organizirao odlaske mladića u džihad, prijetio ustavnom poretku BiH i Vatikanu!

Bilal Bosnić, radikalni vehabijski vođa iz Bužima

A. Du.

3.9.2014

Husein Bosnić zvani BIlal je vehabijski vođa i žestoki propovjednik vehabizma iz Bužima. On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić poziva mladiće iz naše države da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) koja čini zločine bez presedana.

Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s nedavnog  predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazina u sjeverozapadnoj Bosni.

Proteklog vikenda je u intervjuu listu "La Repubblica", koji su prenijeli mnogi svjetski mediji skrenuo na sebe pažnju izjavivši da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutiranju učestvovao upravo on.

- Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme - rekao je Bosnić.

Potvrdio je da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili interne, a bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije, jer navodno ima četiri žene.

Prošle godine u februraru u Kristalnoj dvorani hotela "Tuzla" održao je tribinu pod nazivom "Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije" na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Treba napomenuti da je on hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor. Tada je Bosnić je vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma “Nevinost muslimana”.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.