BIH

Organi 25-godišnjakinje spasili nekoliko života

U UKC-u Tuzla obavljene transplantacije

A. H. - A. Dž.

3.9.2014

Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla preksinoć su, u saradnji s kolegama iz  Kantonalne bolnice Zenica, obavili eksplantaciju organa donora iz Zenice, a transplantacija pacijentima kojima su ti organi bili neophodni u UKC-u Tuzla obavljena je jučer ujutro.

Tokom ranih jutarnjih sati urađena je transplantacija jetre, a nešto kasnije i bubrega i rožnjača. Više informacija jučer nismo mogli dobiti u UKC-u Tuzla, gdje nam je rečeno da će u povodu ovog događaja danas biti upriličena pres-konferencija.

Kako "Dnevni avaz" saznaje, donor organa je 25-godišnjakinja s područja ZDK, a saglasnost za eksplantaciju dali su najbliži članovi njene porodice.

U noći s ponedjeljka na utorak tim ljekara Kantonalne bolnice Zenica obavio je eksplantaciju, odnosno vađenje organa osobi koja je podlegla povredama zadobivenim u saobraćajnoj nesreći.

- Uz saglasnost porodice i donorsku knjižicu umrle osobe, eksplantacija je urađena u saradnji ljekara KBZ-a i UKC-a Tuzla, a prema našim informacija, implantacija je urađena nekoliko sati kasnije - kazala je za "Avaz" Džanana Hedžić, portparol KB-a Zenica.

Kako je istakla, želja porodice bila je da se ne objavljuje identitet umrle, što je bolnica, prema važećim zakonima, dužna poštovati.

Moždana smrt

Nezvanično saznajemo da se radi o djevojci koja je više dana bila u teškom stanju. U pitanju je bila tzv. moždana smrt nakon održavanja života putem medicinskih aparata.