BIH

Za liječenje Dine Đoze potrebno više od 12.000 KM

Hrabra Goraždanka godinama se bori sa sinovim autizmom

Autor:Al. B.

3.9.2014

Samo neizmjerna majčinska ljubav može dati dovoljno snage potrebne Goraždanki Adviji Đozo, koja već 17 godina bdije nad djetetom oboljelim od autizma. Buran je život ove hrabre žene, a posvetila ga je borbi za svog Dinu, a usput pobjeđujući i nebrigu vlastodržaca, glad, siromaštvo, pa i karcinom zbog kojeg je i sama operirana.

 
Teško stanje

Sedamnaestogodišnji Dino boluje od autizma i mentalne retardacije, ima usporen psihomotorni razvoj, a prije osam godina počeo je ispoljavati i agresivnost. Zbog korištenja neophodnih lijekova, koji imaju jake kontraindikacije, njegovo stanje ponovo je pogoršano.
 
- Najprije je odbijao da uđe u kuću, a kasnije počeo tražiti razne odjevne predmete, autiće, jastuke i lopte. Tolika je to dreka i urlikanje bilo da mi je hitna dolazila konstantno. Bilo me je sramota da ih više zovem. Uz „Prazine", „Haldol" i „Mendelex" primao je i „Dijazepam" injekcije. Međutim, nije se to moglo izdržati i onda sam se potpisala da mu se počnu davati injekcije koje ga smiruju, ali istovremeno loše utječu na kompletan organizam. Zbog jakih kontraindikacija plašim se da ne dođe do zatajenja bubrega, da ne padne u kolica - kaže Đozo.

Ljekari su preporučili jednogodišnju terapiju, koja bi koštala 12.243 KM. Cijena jedne ampule „Ripsolep Consta" iznosi 510 KM, a tročlana porodica Đozo živi od oko 200 KM civilne invalidnine i dječijeg doplatka.

Advijina borba za opstanak traje dugo, ali najteže joj je bilo kada je u decembru 2000. godine deložirana iz stana u Sarajevu.

Pomaže vjera

- Htjela sam se ubiti kad sam u Sarajevu dobila deložaciju, jer nisam imala gdje. Kada je načelnik Goražda Muhamed Ramović (SBB) preuzeo tu dužnost on mi je dao smještaj i ja nemam riječi da mu se dovoljno zahvalim. Kao i njegovom pomoćniku Enveru Adžemu, Centru za socijalni rad. Bila sam izgubila i vjeru u Allaha, griješila sam, ali takav mi je život bio da sam se svaki dan pitala šta sam pogriješila i kome sam nanijela zlo. Danas shvatam da mi samo vjera u Allaha i dobre ljude pomaže da sve ovo podnesem - pojašnjava Advija Đozo.

Za prikupljanje sredstava za liječenje Dine Đoze otvoren je račun kod Raiffeisen banke broj: 1610300000000093 09-30-01592-0.