REGION

Učitelj iz Hrvatske silovao 13-godišnju učenicu u Chicagu

Milioni dolara nagrade za hapšenje Michael R. Vučića

(Al. Ti)

2.9.2014

Učitelj u američkoj školi, Hrvat Michael R. Vučić (41), digao je Ameriku na noge. Razlog? Optužbe za višestruko seksualno zlostavljanje i bludničenje nad svojom bivšom učenicom, a koje datiraju iz 2012. godine, piše Jutarnji list.

I umjesto da se suoči s optužbama ne bi li ih, barem, pokušao odbaciti, Vučić je dao petama vjetra. Naslutio je da mu istražitelji dahću za vratom pa se na vrijeme, doslovce dan prije nego što su mu pokucali na vrata njegovog američkog doma u Lake Forestu, ukrcao na avion za Njemačku. Napustio je američko tlo prošlog utorka i od tada je njegova fotografija na potjernici vrijedna čak milion dolara! Tolika je, naime, ponuđena novčana nagrada za sve koji doprinesu njegovom hapšenju odnosno podijele korisne informacije s policijom.

I dok se taj, nedavno razvedeni, učitelj negdje na području Evropske unije skriva, te nije isključeno da je utočište pronašao u međuvremenu i u Hrvatskoj obzirom na korijene, Amerika je u strahu.

Njegov, pak, poslodavac, tačnije škola Gavin South Middle School iz Inglesidea u kojoj je proteklih 18 godina predavao i koja je bila njegovo radno mjesto i jedini izvor prihoda, je postiđena i šokirana. Direktor škole obratio se pismom izvinjenja svim roditeljima doznavši za zlo djelo njihovog zaposlenika kojem je prije gotovo dva desetljeća dao povjerenje i djecu na učenje.

- Žao mi je što vam svima moram priopćiti da je učitelj Michael Vučić pod istragom i da je izdan nalog za njegovim hapšenjem jer se nedolično ponašao prema jednoj učenici koja pohađa našu školu. Školsku administraciju kontaktirao je šerif 26. augusta i od tada s policijom sarađujemo. Učitelj Vučić tog datuma nije bio u školi, a niti u kontaktu s učenicima. S obzirom na sve okolnosti, policija je u svojim mjerama izdala Vučiću zabranu prilaska školi i školskom dvorištu. Znam da ćete imati dodatnih pitanja, ali je slučaj u rukama policije kojoj treba vremena da okonča istragu - stoji u pismu škole roditeljima đaka koji ju pohađaju.

Prijatelji, poznanici i kolege, pa i roditelji učenika, ostali su frapirani informacijom o Vučiću za kojeg su, sve do prošle sedmice, u glas tvrdili da je jedan od rijetkih Evropljanina koji djeluje bezbrižno i čini se bez grijeha.

- Imao je bezbrižan pogled koji smiruje pa i kad mi je dijete u imeniku imalo sve jedinice. Trudio se olakšati problem nama roditeljima. Ne mogu vjerovati da je bio kadar išta tako gnusno učiniti! Pa to je bila curica od nepunih 13 godina! Doista je bio svestran. Ponekad je u učionicu znao donijeti gitaru i uveseljavati djecu. Muzički ih je obrazovao, a svi znamo u kojoj mjeri djeca u adolescentskoj dobi vole muziku, ritam... Imao je puno prijatelja, pokazivao je ljubav prema životinjama i bio je cijenjen u društvenim krugovima.

Niko ga nije doživljavao kao stranca. Znali smo da potječe zemlje u kojoj je bio rat - priča jedna od majki 11-godišnje djevojčice koja ni približno nije pomislila da je Vučić seksualni predator, pedofil.

Kako je sve počelo? Prema navodima optužbe, Vučić je u pet navrata u krugu škole, tačnije u svome uredu, seksualno zlostavljao tadašnju 13-godišnju učenicu. Dvije godine kasnije, iz neutvrđenog razloga, ta djevojčica je odlučila progovoriti o nedoličnom diranju svoj bivšeg profesora. Tinejđerica je otvorila srce prije desetak dana svojem djedu i baki koji su odmah alarmirali institucije. A da mu se loše piše, Vučić je to shvatio preko profila te djevojčice na društvenoj mreži Facebook, a na kojoj su i dalje komunicirali i koju je i dalje želio u seksualnom smislu.

Naznačila mu je da će ga raskrinkati što mu je bio dovoljan znak da nestane. Diplomirao je na llinois State University, a godišnji prihodi u školstvu, radeći punu satnicu, su mu iznosili oko 62 hiljade dolara što je, ako je suditi po ostalim prihodima njegovih kolega na istom godišnjen nivou, bilo i za trećinu više.