GLOBUS

Egzekutor je isti: "Vratio sam se, Obama, zbog tvoje arogantne vanjske politike!"

Nakon još jednog stravičnog pogubljenja novinara iz SAD-a

Redakcija

2.9.2014

Pripadnici Islamske države prikazali su danas video snimak navodnog pogubljenja još jednog američkog novinara 31-godišnjeg Stevena Sotloffa, koji je nestao u Siriji u avgustu 2013. godine, javlja BBC.

VEZANA VIJEST: UZNEMIRUJUĆE "Ovo je druga poruka SAD-u": Džihadisti objavili snimku likvidacije još jednog novinara!
        
Sotloff se prvi put pojavio na kraju videa prošlog mjeseca na kojem je prikazana egzekucija novinara Jamesa Foleya, uz prijetnju da će i on biti ubijen na isti način.
        
Sotloff je samoinicijativno otišao u Siriju prije nekoliko godina, a izvještavao je sa teritorija koje su bile među najopasnijima.
        
Video prikazuje Sotloffa, koji je obučen u narandžasto odijelo, i maskiranog borca koji objašnjava da je to odmazda za američke zračne udare.
        
"Vratio sam se, Obama, a vratio sam se zbog tvoje arogantne vanjske politike prema Islamskoj državi ... Uprkos našim ozbiljnim upozorenjima", rekao je maskirani muškarac i dodao da koristi priliku da upozori one vlade koje ulaze u savez sa Amerikom protiv Islamske države da se povuku i ostave njen narod na miru.
        
Video se završava sa militantnom prijetnjom da će biti ubijen i drugi zapadni zarobljenik.

Prema navodima Reutersa čini se da je riječ o istom egzekutoru, maskiranom muškarcu britanskog akcenta koji se pojavio i 19. avgusta u video snimci pogubljenja novinara Jamesa Foleyja.

Foleyju glavu odrubio reper iz Londona

Podsjetimo, britanske tajne službe MI5 i MI6 identificirale su muškarca koji je 19. augusta kao pripadnik Islamske države pogubio američkog novinara Jamesa Foleya.

Radi se o 23-godišnjem bivšem hip-hop pjevaču Abdel-Majedu Abdelu Baryju rođenom u Londonu.

Foley je pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video naslovljen 'Poruka Americi' s prikazom odrubljivanja glave objavljen je na internetu. Počinitelj na snimci ima engleski naglasak, a jezični stručnjaci procjenjuju da potječe iz istočnog Londona.

James Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. novembra 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također, prikazan na toj snimci, nestao je na sjeveru Sirije 2013. godine.

Na video snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narandžastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je tada identificiran kao Sotloff.

"Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.