GLOBUS

UZNEMIRUJUĆE "Ovo je druga poruka SAD-u": Džihadisti objavili snimku likvidacije još jednog novinara!

Ponovo zgrozili svijet

(A. Vr.)

2.9.2014

Militantna grupa Islamska država počinila je još jedno gnusno ubistvo novinara, nakon brutalnog pogubljenja Jamesa Foleyja koje je šokiralo svijet.

Naime, kako javljaju svjetski mediji, ekstremistički militanti na internetu su objavili snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Stevenu Sotloffu (31), koji je pisao za časopise Time i Foreign Policy.

steven-123

Steven Sotloff nestao u Siriji prije godinu dana

Nestao je u Siriji prije godinu dana, no prošloga mjeseca pojavio se u stravičnoj video snimci odrubljivanja glave Jamesu Foleyju. Bio je odjeven u narandžasto odijelo, prenosi Huffington Post.

Tada su zaprijetili da će ubiti i Sotloffa ukoliko Sjedinjene Države ne prekinu sa zračnim napadima na njihove položaje u Iraku.

U video snimci brutalnog ubistva objavljenoj u utorak sa naslovom "Druga poruka Americi", Sotloff se pojavljuje u sličnom narandžastom odijelu prije nego što mu džihadisti odrube glavu.

Zasad nema potvrde da je riječ o autentičnoj snimci, u kojoj je iznesena prijetnja likvidacijom jednog britanskog zatočenika, Davida Cawthornea Hainesa.

Službena reakcija iz Washingtona još se očekuje. Bijela kuća je saopćila da treba još potvrditi autentičnost ovog videa.

Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, novinarima je kazao da najprije moraju pažljivo proučiti snimku. Dodao je da je čitava administracija predsjednika Baracka Obame u mislima s porodicom Sotloff.

"Tek sam vidio vijesti. To je apsolutno odvratan i gnusan čin. Službenu izjavu dat ću kasnije", ukratko je poručio britanski premijer David Cameron, prenosi britanski Telegraph.

 
Na potresnoj video snimci Sotloff se kratko obratio Baracku Obami prije svoga tragičnog kraja.

- Siguran sam da tačno znate ko sam ja i zašto sam ovdje. Obama, američka intervencija u Iraku trebala bi služiti očuvanju života i interesa američkih državljana. Kako to da lično moram platiti cijenu tvog uplitanja u moj život?, mirnim glasom rekao je Sotloff dok je militant obućen u crno držao nož pokraj njegove glave.

Kamera je potom okrenuta prema militantu koji kaže da će nožem likvidirati američke državljane sve dok Amerikanci budu bombardirali njihov narod. U sljedećoj sceni, kako pišu američki mediji, militant odrubljuje glavu američkom novinaru.