GLOBUS

Nije Hirošima niti Nagasaki: Pogledajte stravične snimke kako danas izgleda Gaza!

Uništeno najmanje 17.000 kuća

(F. Me.)

2.9.2014

Obim razaranja pojasa Gaze predstavljen je na video snimku, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je jedna međunarodna organizacija objavila procjene o vremenu potrebnom da se to palestinsko područje obnovi.

Produkcijska kompanija je najavila da će dokumentovati štetu iz zraka za cijeli pojas Gaze.

"Kompanija namjerava da dokumentuje i snimi sva područja u pojasu Gaze od sjevera ka jugu, samo za medije“.

gaza-sruseno2

Na snimku Al-Shejaiyje ne vide se stanari zgrada, a neki koji su ga pregledali uporedili su Gazu sa Hirošimom u Drugom svjetskom ratu, a pojedini mediji koji su prenijeli video napominju da autentičnost nije odmah potvrđena, javlja Tanjug.

Video palestinske produkcijske kompanije "Media town" pokazuje iz zraka grad Al-Shejaiyju, u kome su veliki dijelovi uništeni u zračnim udarima i granatiranju tokom 50 dana rata.

Najmanje 17.000 kuća je uništeno ili jako oštećeno tokom tog sukoba, dok je za oko 5.000 hiljada potrebna suštinska obnova, navela je nevladina organizacija "Shelter Cluster" u saradnji sa UN i Crvenim krstom.

U Gazi na samo 360 kilometara kvadratnih živi 1,8 miliona stanovnika i to područje još nosi tragove ranijih sukoba. Izrael i Hamas su prije nedjelju dana pristali na neograničeni prekid vatre nakon krvavnog rata, u kome je poginulo više od 2.140 Palestinaca, veći dio čini nenaoružano stanovništvo i 73 Izraelaca, uključujući šestoro civila.

Prekid vatre je donio kraj neprijateljstava, ali su ključni nesporazumi ostali nerazriješeni. Planirano je da se indirektni pregovori između dvije strane nastave za mjesec dana, a palestinska strana je najavila da ima plan.

Izrael procijenjuje da je šteta od sukoba 2,67 milijardi dolara i vlada je najavila da će izdvajanja iz budžeta zbog toga biti smanjena za dva procenta. Obnova Gaze stajaće čitavih 6,49 milijardi, kako procijenjuje "Shelter Cluster".