BIH

Tužilac Jallow sljedeće sedmice u posjeti BiH, Hrvatskoj i Srbiji

U Sarajevu će boraviti od 9. do 11. septembra

Onasa

2.9.2014

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS)  Hassan B. Jallow će od 7. do 13. septembra 2014. boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj i Srbiji,  prvoj radnoj posjeti u svojstvu tužioca MMKS, institucije koja će u Hagu postepeno preuzimati funkcije od Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju kako se budu završavali posljednji postupci pred njim, saopćio je MMKS.
        
Tužilac će doputovati u Beograd, 7. septembra, potom u Sarajevo gdje će boraviti od 9. do 11. septembra.
        
U petak, 12. septembra, tužilac Jallow će otputovati u Hrvatskoj.
        
U sve tri ove države tužilac Jallow će imati sastanke s ministrima vanjskih poslova i pravde kako bi objasnio prebacivanje funkcija sa Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju na MMKS.
         
Jallow će, takođe, potpisati memorandume o razumijevanju s relevantnim tužilaštvima u sve tri države koji će predstavljati početak konkretne radne saradnje MMKS i nacionalnih tužilaštava, s ciljem da se nastavi saradnja koja je uspostavljena s MKSJ, koji se polako približava okončanju svog mandata.
        
Tužilac Jallow će se u Sarajevu sastati s predstavnicima međunarodnih institucija i diplomatskog kora.
        
Za vrijeme boravka u BiH tužilac Hassan B. Jallow će 10. septembra posjetiti Memorijalne centre u Srebrenici, a 11. septembra Bradinu i Grabovicu, gdje će, kako se očekuje, dati izjave medijima.
        
Tužilac Jallow je za tužioca MMKS imenovan je 1. marta 2012. Preuzeo je brojne dužnosti od MKSJ, uključujući eventualne žalbe na okončane postupke vođene pred Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju u predmetima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Sešelja.
        
Tužilaštvo MMKS će, takođe, pružati podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou i pomagati u nadgledanju predmeta proslijeđenih sudovima u regionu.