BIH

Ukinuta oslobađajuća presuda Savi Babiću za zločine protiv čovječnosti

Odluka Suda BiH

Onasa

2.9.2014

 Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH, 8. jula 2014. godine donijelo je odluku kojom je uvažilo žalbu i ukinulo presudu Suda BiH od 18.decembra 2013. godine, kojom je optuženi Savo Babić bio oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, te je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, saopćio je Sud BiH. 

Presuda je ukinuta zbog utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 297. stav 1. tačka k) ZKP BiH. 

Na pretresu će apelaciono vijeće, postupajući u skladu sa odredbama člana 317. stav 1. i 2. ZKP BiH, odlučiti koje od dokaza izvedenih u prvostepenom postupku je potrebno ponovo izvesti, te o eventualno novim dokaznim prijedlozima, a sve radi otklanjanja bitnih povreda odredaba krivičnog postupka koje su dovele do ukidanja prvostepene presude i stvaranja pretpostavki za donošenje nove pravilne i zakonite presude. 

Imajući u vidu da je prvostepena presuda ukinuta po osnovu bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, apelaciono vijeće se nije upuštalo u analizu ostalih žalbenih prigovora kojima je osporavana pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja,  već je u skladu sa odredbom člana 316. ZKP BiH navelo samo kratke razloge za ukidanje prvostepene presude. 

Dok će iscrpna obrazloženja biti sadržana u odluci koja bude donesena nakon okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.         

Postupanje na drugačiji način, tačnije upuštanje u ocjenu osnovanosti prigovora kojima se ukazuje na nepravilnosti u utvrđenom činjeničnom stanju, predstavljalo bi prejudiciranje ishoda ponovnog postupka.