BIH

Padavine nisu prouzrokovale nove poplave i klizišta: I narednih dana kiša u BiH!

Prema podacima kojim raspolaže Federalna uprava civilne zaštite

N. K.

2.9.2014

Uprkos kišnim padavinama koje su počele jučer u popodnevnim satima, a intenzivirale se i danas, prema podacima kojim raspolaže Federalna uprava civilne zaštite za sada nema poplava niti klizišta.

- Timovi Civilne zaštite su na terenu i vrše monitoring s obzirom da kiša i danas pada. Cijelo vrijeme smo u kontatku s agencijama. Uglavnom nema pojave klizišta, izlijevanja rijeka, jedino su na pojedinim lokacijama šahtovi začepljeni. Nigdje se ne pojavljuju problemi. Sve vode su u koritima. Kiša pada pola sata, pa pola prestane. Dobio sam informaciju da je na jugu zemlje jaka kiša, posebno na području oko Trebinja. U FBiH nemamo većih problema. Nadamo se da nećemo trebati intervenisati - istakao je za naš portal Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

U narednim danima nastavak padavina

Inače, prema posljednjem izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom dana će ostati oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, jedino na krajnjem sjeverozapadu ona može biti umjerena. Poslijepodne kiša češća u centralnim djelovima i na istoku, a na jugu bi i večernjim satim ponovno moglo biti pljuskovima. Očekivana količina padavina od 5 do 15 l/m2, lokalno oko i iznad 30 l/m2.

U srijedu u našoj zemlji se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Nešto više padavina očekuje se poslije podne na istoku i sjeveroistoku zemlje, a najmanje na jugu. Očekivana količina padavina od 2 do 5 l/m2, lokalno do 20 l/m2. Vjetar u Bosni bit će slab do umjeren, a na momente i pojačan sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura iznosit će od 12 do 18, na jugu do 20, a najviša dnevna od 16 do 24, na jugu od 27 stupnjeva. 

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekivana količina padavina u toku 24h od 5 do 15, na istoku Bosne od 20 do 30 l/m2. Jutarnje temperature od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 17 do 23, na jugu do 28 stupnjeva.

U petak u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U Hercegovini umjereno oblačno. Očekivana količina padavina od 5 do 15 l/m2, lokalno od 20 do 25 l/m2. Jutarnje temperature kretat će se od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 28 stupnjeva.

U subotu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa kišom ili lokalnim pljuskovima, uglavnom poslije podne. Očekivana količina padavina od 3 do 5 l/m2, lokalno 10 l/m2 Jutarnje temperature iznosit će od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 28 stupnjeva.

U nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju sredinom dana ili tokom poslijepodneva uglavnom u Bosni. Više padavina u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Očekivana količina padavina od 5 do 10 l/m2, lokalno od 15 l/m2 Jutarnje temperature kretat će se od 13 do 19, na jugu do 21, a dnevne od 20 do 26, na jugu do 29 stupnjeva.

Stanje vodostaja na rijekama u FBiH

Prema prikupljenim podacima sa vodomjernih stanica, vodostaj na rijeci Sani u Sanskom Mostu, u odnosu na osmatranje u 7 sati porastao je oko 30 cm i još uvijek ima trend rasta. 

Vodostaj na rijeci Uni blago raste. U toku noći, vodostaj će značajnije porasti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Timovi Civilne zaštite su na terenu i vrše monitoring s obzirom da kiša i jutros pada.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite kazao je za „Dnevni avaz“ da se i pored kiše koja je padala cijelu noć, voda još nijegdje nije izlila da bi napravila neki problem.

Rekao nam je da je bilo sitnih problema sa začepljenima korita te da konstatno prate situaciju na terenu.

- U stalnom smo kontaktu s nadležnim u Agenciji za vodno područje rijeke Save i Federalnim hidrometeorološkim zavodu. Vodostaji rijeka su u porastu, kiša pada, ali sve su u koritima. Nemamo naznaka da će nivo rijeka toliko nadoći da bi se izlile i ugrozile stambene i druge objekte. Nije zabilježena ni pojava novih klizišta – rekao je Solak.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/133495/vodostaji-u-porastu-ali-ni-jedna-rijeka-se-nije-izlila#sthash.MApYhLEN.dpuf