BIH

Mulabegović o inicijativi Pokreta Dveri: Srbiji ne pada na pamet da uzima u obzir takve nebuloze

Predsjednik VKBI

A. Nu.

2.9.2014

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), komentirajući incijativu Pokreta Dveri o pokretanju inicijative za osamostaljivanje bh. entiteta Republike Srpske od BiH i njenog prisajedinjenja Srbiji, istakao je da se radi o ultra desnim radikalnim snagama, ta je ta izjava u skladu s njihovim "programskim opredjeljenjima" i aktivnostima.

- Očito oni koriste predizbornu fazu u BiH. Mislim da na takve izjave takvih organizacija ne treba obraćati nikakvu pažnju. One u stavari imaju za cilj da stvaraju unutrašnji nemir i vjerovatno prave određenu nacionalnu homogenizaciju uglavnom onih snaga koje su radiklano opredjeljene u svojim političkim aktivnostima. Pozicija BiH, odnosno njena unutrašnja organizacija, definisana je Dejtonskim mirovnim sporazumom kojem je Ustav BiH, na žalost, integralni dio.

- Prema tome, cjelokupno okruženje i aktivnosti koje provode i EU i SAD idu u jednom sasvim drugom pravcu. U prilog tome ide i posljednji susret u Njemačkoj na incijativu Angele Merkel, što znači da i Evropa više pažnje polaže određenim integracionim, ekonomskim, kulturološkim, sportskim povezivanjima, vjerovatno s pretpostavkom ubrzanog postupka ispunjavanja uslova i ulaska u EU.

Mulabegović dodaje da je Srbija već potpisala sporazum o postupku priključivanja EU, te da im "ne pada na pamet da uopće uzimaju u obzir takve nebuloze".

- Po mom mišljenju, bez obzira kakva je aktuelna politička scena, posebno onih koji su na vlasti u Srbiji, sigurno će se ograditi od toga ili tome neće dati nikakvu pažnju jer je to anahrono u odnosu na aktulenu politiku i opredjeljenje Srbije za ulazak u Evropsku uniju.

- Ulog je velik da bi se obraćala pažnja na takve ultra radikalne inicijative, zaključio je Mulabegović.