BIH

Dveri su za osamostaljenje RS i pripojenje Srbiji

Inicijativa desničarskog pokreta

Redakcija

2.9.2014

Na posljednjim Parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 16. marta ove godine, Pokret Dveri nije uspio da pređe cenzus i osvoji poslanička mjesta u Narodnoj skupštini Srbije. To ih ne spriječava da, kad ne mogu u svojoj, miješaju se u uređenje susjednih država. Ovoga puta BiH.

Naime, po ko zna koji put u vrijeme predizborne kampanje dobro oproban recept o inicijativi za otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska pokrenuo je i desničarski pokret Dveri iz Srbije. Oni su, na danas održanoj pres konferenciji, najavili kako su pokrenuli javnu raspravu o osamostaljenju RS i pripojenju Srbiji.  Na pres konferenciji, Boško Obrodović, član starešinstva Dveri je, između ostalog, rekao:

"U svijetlu novonastalih geopolitičkih okolnosti, istorijskih prava i nacionalnih interesa srpskog naroda, Pokret Dveri pokreće javnu raspravu na temu da li je vrijeme da se postavi pitanje nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, njenog osamostaljenja i prisajedinjenja Srbiji.

Bosna i Hercegovina je vještačka i nefunkcionalna država koja nema budućnost. Zbog svog vjekovnog stradanja i nepokleka, srpski narod sa zapadne strane Drine zaslužuje svoju samostalnu državnost i mnogo jači stepen vezanosti i ujedinjenja sa Maticom Srbijom.

Nastupajući parlamentarni izbori u Republici Srpskoj idealna su prilika da se svi politički akteri izjasne na ovu temu, a i u Srbiji bi trebalo pokrenuti javnu raspravu i tražiti mišljenje svih relevantnih državnih i društvenih faktora: od Predsednika, preko Vlade i Skupštine Srbije, do svih drugih političkih i društvenih organizacija, SANU i SPC.

Srpski narod i njegovi prvaci ne mogu više stajati sa strane i gledati kako ih istorijski događaji prestižu. Istorijska kašnjenja u političkim reakcijama naših intelektualnih i političkih elita u 20. vijeku skupo su nas koštala. Ovo je vrijeme u kome treba djelovati u susret događajima, a 21. vijek je nesumnjivo vijek dezintegracija vještački stvorenih država na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza i bivše Jugoslavije. Sve države nastale na ovim prostorima plod su terorističkog djelovanja Komunističke internacionale, a ne vjekovnih državotvornih oblika postojanja. Zato srpski narod ima sva politička, međunarodna i istorijska prava da pokrene proces samoopredjeljenja u Republici Srpskoj, i da svoju državnost na prostorima Bosne i Hercegovine zaokruži, idući u sljedećem koraku ka punom državnom jedinstvu sa Srbijom.

Pokret Dveri u ovom glavnom nacionalnom zadatku vidi smisao svog političkog djelovanja u budućnosti i pokreće javnu raspravu na ovu temu u srpskoj javnosti sa obje strane Drine, koja nikada nije i neće biti granica, već kičma srpskog naroda i državnosti".