BIH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH se sastao sa Sergeom Brammertzom

Ostvaren značajan napredak u procesuiranju predmeta Kategorije 2

Redakcija

2.9.2014

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te tužioci i stručno osoblje Posebnog odjela za ratne zločine, sastali su se sa glavnim tužiocem pri MKSJ, Sergeom Brammertzom i njegovim saradnicima.

Glavni tužilac Salihović upoznao je zvaničnike Haškog tužilaštva sa značajnim napretkom koji je Tužilaštvo BiH ostvarilo u procesuiranju predmeta Kategorije 2, odnosno predmeta u kojima su istrage započete u Tužilaštvu pri MKSJ, te su predmeti u fazi istrage proslijeđeni na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Radi se o predmetima koji su obimni i složeni, a obzirom da je istraga pokrenuta u Hagu, osumnjičeni u ovim predmetima uglavnom su srednjeg nivoa komandne odgovornosti iz vojnih, policijskih i političkih struktura koje su djelovale tokom rata u BiH.

Uvažavajući važnost procesuiranja ovih predmeta, glavni tužilac Salihović naredio je hitno postupanje i donošenje tužilačkih odluka, a dobri rezultati u procesuiranju vidljivi su jer je do sada riješeno 10 predmeta Kategorije 2, u fazi istrage ili prijave nalazi se 13 predmeta, a u fazi suđenja ili žalbe na presude nalazi se 5 predmeta. Također, tužilac Salihović upoznao je kolege iz Haga sa aktivnostima, koje će biti preduzete uskoro, na ubrzanju rada i i donošenja tužilačkih odluka.

Tužilac Brammertz je istakao da je vidljiv napredak u radu na ovim predmetima, te ponovo izrazio podršku Tužilaštva pri MKSJ kolegama u Tužilaštvu BiH u procesuiranju predmeta Kategorije 2 i ostalih predmeta na kojima radi Tužilaštvo BiH. Također, tužilac Brammertz podržao je regionalnu saradnju tužilaštava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na osnovu Protokola o saradnji, a Tužilaštvo BiH ključna je karika jačanja regionalne saradnje.

Regionalna saradnja izuzetno je bitna za rad na predmetima Kategorije 2, jer se neke od osumnjičenih i optuženih osoba nalaze izvan granica BiH.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o budućoj saradnji dvaju tužilaštava, koja već duže od decenije imaju dobru i profesionalnu saradnju, jer je misija dvije institucije ista-otkrivanje i krivično procesuiranje počinilaca ratnih zločina, borba protiv nekažnjivosti i uspostava vladavine prava, kao i rad na izgradnji mira i pomirenja u BiH i regionu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

dsc02562

Sa današnjeg sastanka