NOGOMET

Brazil će nam biti veliko iskustvo

Edin Džeko, kapiten i prvo ime reprezentacije BiH uoči novog ciklusa

M. TANOVIĆ

2.9.2014

Edin Džeko prvi put je došao na pripreme kao kapiten. Naš napadač i najbolji strijelac u zenički centar došao je sa namjerom da na startu novog ciklusa povede tim na put ka, nadamo se, prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Nakon oproštaja Emira Spahića, nije bilo dileme ko će preuzeti kapitensku traku. Džeko je spremno uskočio u novu ulogu, ali kaže da se njegov stav neće puno mijenjati.

- Iskreno, osjećam se isto. Ništa se značajno nije promijenilo za mene, s tim što ću sada mati nešto veću odgovornost. Trudit ću se da dobro zamijenim Spahića – rekao je Džeko.

Kipar najopasniji

Put do Francuske neće biti posut ružama. Prva prepreka u utorak će biti Kipar, koji napadač Manchester Citya smatra možda i najneugodnijom od svih ekipa koje će vrebati priliku da pokvare planove Belgijancma ili nama, kao favoritima za osvajanje prva dva mjesta.

dzeko33

Kipar je najopasniji

- Jako je važno dobiti prvu utakmicu u ciklusu. Svi očekujemo da u utorak pobijedimo, ali to neće biti lako. Kvalifikacije u ovom formatu daju šansu i manjim ekipama koje se nikada nisu plasirale niti na jedno veliko takmičenje. Vels, Kipar i Izrael će tražiti svoju šansu, a Kipar je možda najopasniji od svih njih – tvrdi Džeko.

Za razliku od njih, mi, pak, u naredni ciklus ulazimo s jednim velikim i svježim iskustvom.

- U Brazilu smo mogli vidjeti šta znači otići na jedno veliko takmičenje. To nam je veliko iskustvo koje će nam ubuduće biti od koristi. Ipak, ne smijemo pogriješiti i olako shvatati naredne protivnike, jer ćemo se za svaku pobjedu trebati oznojiti – kazao je bh. golgeter.

Uvijek može bolje

Ekipa u ciklus ulazi bez Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Senijada Ibričića. Koliko će nas njihovo odsustvo oslabiti?

- Izgubili smo tri igrača, ali sam uvjeren da će se novi fudbaleri dobro uklopiti i iskoristiti priliku koja im se otvorila – rekao je Džeko.

Upitan za svoju formu, Edin je kazao da – može biti i bolja.

- Uvijek može bolje. Nisam još uvijek tamo gdje bih se volio vidjeti, ali sezona je tek počela, još uvijek ulazim u formu – istakao je Džeko.  

Prijatno iznenađen

Reprezentacija se prvi put priprema u Trening centru NSBiH u Zenici. Onim što je do sada vidio, Džeko je zadovoljan.

- Nisam imao nikakvu predstavu kako izgleda ovaj centar. Međutim, prijatno sam se iznenadio. Imamo sve što treba i zadovoljni smo – kaže Edin.

O medijima: Imamo zajednički cilj

Tokom priprema i samog nastupa na Svjetskom prvenstvu, Džeko 42 dana nije dao nijednu izjavu našim medijima. Za prvu zvijezdu našeg tima, jako neprilično. Da li je jučerašnji kapitenski istup, prvog dana priprema, označio novi početak u odnosima s medijima, koji su se plašili da će Edin uz traku naslijediti i loše običaje svog prethodnika Emira Spahića.

- S većinom medija sam uvijek imao dobar odnos, ali kada novinari počnu uvlačiti moju porodicu, moram im staviti neku prepreku. Međutim, ne treba se na to vraćati. Nemojte niti vi. I novinari trebaju zaštititi reprezentaciju, jer nam je zajednički cilj da svi zajedno odemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj – rekao je Džeko.