NOGOMET

Sarajevo je postalo pravi evropski klub

Faruk Hadžibegić, legenda bh. nogometa, za "Avaz"

A. MIZDRAK

3.9.2014

- Sarajevo me je oduševilo u svakom smislu. Smetalo to nekome ili ne, tim s Koševa izrastao je u pravi evropski klub i rezutati tek trebaju uslijediti.

Kada te riječi izgovori legenda bh. nogometa i bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić, koji je uz igrače, navijače i stručni štab bordo tima proveo 48 sati u Njemačkoj prije, za vrijeme i poslije uzvratne utakmice plej-ofa Evropske lige protiv Borusije Menhengladbah (0:7), onda one itekako dobivaju na težini.

Nakon bolnog poraza od Nijemaca i okončanja evropske avanture bh. predstavnika, Hadžibegić je podijelio utiske s nama. Nekadašnji fudbaler Sarajeva oduševljen je svim viđenim.

Miljama koraka

- Ovakve utakmice, nažalost, dobro dođu da se neke stvari nauče i treba biti pozitivan. To su prošli svi najveći treneri pa, evo, sada i Dženan Uščuplić. Fascinirali su me jedinstvo i podrška cijele uprave prema Uščupliću. A Dženan me je oduševio odlukom da šansu da mlađim igračima, koji će biti oslonac narednih godina. Poraz ne treba bolno prihvatati. Jednostavno, Borusija je jača - kazao je Hadžibegić za "Avaz".

Bili ste uz čelnike i igrače Sarajeva 48 sati, kakvi su utisci?

- Sarajevo ne samo da je napravilo ogroman iskorak nego je i postavilo primjer koji trebaju slijediti svi ostali klubovi u BiH. Ovo što oni rade, jedini je izlaz iz teške ekonomske situacije u BiH. Nisu sjedili skrštenih ruku i uklopili se u sivilo bh. nogometa nego su radili i miljama koraka pobjegli ostalim bh. klubovima. Moramo imati ambicije da se instaliramo u evropskom fudbalu, jer nam je tamo mjesto - rekao je Hadžibegić te je dodao:
 
- Ono što sam vidio u Njemačkoj, oduševilo me je. Svi rade svoj posao, niko se nikome ne miješa i sve funkcionira besprijekorno. Vidi se dobra komunikacija, Abdulah Ibraković je velika podrška Uščupliću, stalno razgovaraju, ali Dženan vodi ekipu sa svojim trenerima. Prenijet ću riječi jednog od čelnika Borusije Menhengladbah: "Sarajevo je danas ponovo klub s imenom i prezimenom" - kazao je Hadžibegić te je dodao da do sada nijednoj upravi Sarajeva nije pošlo za rukom da ima ovakvu organizaciju.

Ovogodišnja evropska avantura Sarajeva okončala se u plej-ofu Evropske lige, može li bordo klub već naredne sezone napraviti još veći iskorak i plasirati se u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja?

Dupla kruna

- Kada Sarajevo uporedim s Borusijom, još mnogo možemo napredujemo. No, na dobrom smo putu i napredak ide veoma brzo. Sarajevo je postalo evropski klub, dugo pišemo historiju i svi nas poštuju i priznaju. Već iduće sezone očekujem još bolje evropske rezultate. Što se tiče nastupa u domaćim takmičenjima ove sezone, smatram da imamo kvalitet da osvojimo duplu krunu. No, nama trofeji nisu obaveza. Naša obaveza je biti Sarajevo, a to je golemo - rekao je Hadžibegić, koji je dodao da se u prošli četvrtak, i pored visokog poraza Sarajeva od Borusije, osjećao ponosno, jer nije mala stvar kada ste već danima fudbalska top-priča u zemlji svjetskih prvaka.

"Horde zla" u rangu s navijačima Liverpula

Vrlo emotivna scena dogodila se na kraju utakmice između Borusije i Sarajeva. Skoro 4.000 bordo navijača pjevalo je u sav glas uprkos porazu svoje ekipe od 0:7.

- Nema velikih klubova bez navijača. Od kada poznajem Sarajevo, uvijek smo podržavani iako ponekad nismo to zaslužili. Pogotovo danas, u ovim teškim vremenima, oni su uz klub. U Njemačku su došli u ogromnom broju i oduševili su me. Srce mi je bilo puno. Oni su ponos bh. nogometa. Rame su uz rame s navijačima Liverpula i ostalih najvećih klubova - kaže Hadžibegić.