ZDRAVLJE U KUĆI

Pacemaker bez baterija

Švicarski inžinjeri napravili prototip srčanog elektrostimulatora

Redakcija

2.9.2014

Švicarski inžinjeri okreću se kardiologiji izradom prototipa srčanog elektrostimulatora (pacemakera) koji neće raditi na baterije, već će se koristiti tehnologijom samonavijajućeg ručnog sata.

Elektrostimulatori koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma spasonosni su za mnoge srčane bolesnike, ali baterije su ograničavajući faktor jer njihova zamjena iziskuje hiruršku intervenciju.
 
Adrijan Curbuhen (Adrian Zurbuchen) s Univerziteta u Bernu želi tome doskočiti uređajem koji se temelji na automatskom mehaničkom džepnom satu, što ga je 1777. godine izumio švicarski urar Abraham-Louis Perelet (Perrelet).

Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zapešća (pet kostiju u šaci čovjeka), tako bi i pacemaker trebao proizvoditi struju koristeći se pokretima srčanog mišića, a da bi to bilo moguće prišiven je direktno na pulsirajuće srce.

- Za sada su testiranja provedena na svinjama - izjavio je Curbuhen na godišnjem skupu Evropskog kardiološkog društva u Barceloni.

Životinjska srca uspješno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti.

- To je bila studija izvodljivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca - kazao je Curbuhen.

Ispitivanja su u ranoj fazi i za sada se ne zna kada će početi testiranja na ljudima.