KULTURA

Besmrtna djela Skendera Kulenovića

104 godine od rođenja velikana

H. L.

2.9.2014

Na današnji dan, prije 104 godine, u Bosanskom Petrovcu rođen je Skender Kulenović. Bh. književnik i akademik pisao je pjesme, poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, priče te romane.

Tokom gimnazijskog obrazovanja u Travniku napisao je svoj prvi sonetski vijenac „Ocvale primule". Studij prava na Zagrebačkom univerzitetu je napustio i posvetio se novinarstvu. Svoju prvu pripovijetku „Noć u vezirskom gradu" objavio je u časopisu „Putokaz" koji je sa saradnicima osnovao 1937. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata nastavlja da se bavi novinarstvom i piše pjesme i poeme. Najčuvenija Kulenovićeva poema "Stojanka majka Knežopoljka" nastala je ratne 1942. godine. Obavljao je funkcije direktora drame u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dramaturga Narodnog pozorišta u Mostaru, a po preseljenju u Beograd, bio je urednik u beogradskoj „Prosveti".

Prepoznatljiv Kulenovićev književni rad bio je nagrađivan mnogobrojnim priznanjima. U njegovom potpisu su ostala besmrtna djela, kao što su komedije „Djelidba", „Večera", „A šta sad?", poema „Ševa", priče za djecu „Gromovo đule"... te roman „Ponornica" koji je objavljen godinu prije smrti.

Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.