LIFESTYLE

Oni su se vratili iz mrtvih, a nauka nema objašnjenje

Indijski ljekar objavio neobičnu knjigu

Redakcija

3.9.2014

Nakon višegodišnje ljekarske prakse, dr. Sandep Džauhar (Sandeep Jauhar) opisao je u knjizi slučajeve svojih pacijenata koji su se vratili iz mrtvih.

U knjizi „Doctored: The Disillusionment of an American Physician“ dr. Džauhar naveo je nekoliko primjera pacijenata koji su bili proglašeni mrtvima, a onda se nakon nekoliko minuta misteriozno sami probudili.

U Bibliji je Isus oživio Lazara pa se u medicini pacijent za kojeg se vjeruje da je mrtav, a spontano oživi naziva Lazar. U medicini ih je zabilježeno 40, a dr. Džauhar tvrdi da se susreo s najmanje troje takvih pacijenata.

Jedan osamdesetogodišnjak je proglašen mrtvim nakon što ga je medicinsko osoblje oživljavalo 30 minuta. Ljekar koji ga je proglasio mrtvim vratio se do tijela pet minuta kasnije da bi otkrio da muškarac ima puls.

Šezdesetosmogodišnja pacijentica doživjela je infarkt i srce je stalo. Skinuli su je s aparata, premjestili u posebnu prostoriju, gdje je medicinska sestra 20 minuta poslije primijetila da diše i da se miče. Otpuštena je iz bolnice i umrla je tri mjeseca kasnije - u snu.

Zašto su neke smrti reverzibilne, fenomen je koji ostaje misterij. Pojedini stručnjaci pretpostavljaju da prekid reanimacije povećava pritisak u grudnoj šupljini, omogućavajući krvi da se vrati u srce. Poneki pacijenti koji su doživjeli moždanu smrt radili su spontane pokrete budući da su skinuti s aparata za disanje.

Neki su se naježili po rukama i trupu, drugi brzo podizali i savijali ruke u laktovima, a neki pravili složene pokrete prstima. Takvi se pokreti ponekad događaju iako nema dotoka krvi u mozak.