CRNA HRONIKA

Dvojica siledžija upala u salu i pretukla nastavnika tjelesnog

Nakon ceremonije za prvačiće Osnovne škole “Zajko Delić” u Sarajevu

A. KAPO

2.9.2014

Emir Garagić, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Osnovnoj školi “Zajko Delić”, koja se nalazi u ulici Slatinski put na broju 3 u sarajevskom naselju Kobilja Glava, jučer oko 10.45 sati povrijeđen je na radnom mjestu nakon što su ga za sada dvije nepoznate osobe fizički napale.

Zbrinut u bolnici

Garagić je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje su mu ljekari ukazali pomoć.

- Pacijent je primljen u Kliniku urgentne medicine u 11.30 sati. Ljekari su mu konstatirali povrede, i to kontuzije desne očne šupljine i vrata. Nakon zbrinjavanja, pacijent je upućen u Kliniku za ortopediju radi daljnjih pretraga - izjavila je jučer za “Avaz” Azra Dedajić, šefica Odjela za odnose s javnošću KCUS-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu identificirani niti uhapsili nasilnike do zaključenja ovog izdanja “Avaza”.

Zijad Omerbegović, direktor OŠ “Zajko Delić”, u razgovoru za “Avaz” ispričao nam je da je jučer u fiskulturnoj sali, koja se nalazi u sklopu škole, priređen doček za prvačiće, na kojem su se on i pripadnik MUP-a KS prigodnim govorom obratili učenicima.

- Nakon što se ceremonija završila, učenici i nastavnici su otišli u učionice. Emir je ostao sam u sali da bi pospremio neke stvari. U jednom trenutku od nastavnika sam obaviješten da je napadnut - priča nam još vidno potreseni Omerbegović.

Prema njegovim riječima, niko ne zna ko je i zbog čega napao nastavnika.

- On godinama predaje u školi i nikada nije imao problema ni s kim. Tek je početak godine, dakle, nije bilo zaključivanja ocjena pa da je neko nezadovoljan. Osim toga, on predaje tjelesni odgoj i svi, uglavnom, imaju četvorke ili petice. Zaista, i mene interesira ko ga je i zbog čega napao. Od nastavnika sam čuo da je teturajući se nekako uspio doći do zbornice, gdje je nakratko izgubio i svijest. Nastavnici su mu pritekli u pomoć te su ga zalijevali vodom. Dali su mu i čašu vode sa šećerom. U međuvremenu su pozvane Hitna pomoć i policija. Brzo su došli te su ga prevezli u KCUS. S njim je otišao jedan nastavnik da bi mu bio pri ruci u slučaju da mu zatreba neki drugi vid pomoći - ispričao je Omerbegović.

Dodao je da su nasilnici, najvjerovatnije, ušli na sporedna vrata ulaza u salu.

- Sporedna vrata smo otvorili da roditelji učenika ne bi morali prolaziti kroz školu. Pretpostavljam, ali nisam siguran, vrata su ostala otvorena nakon ceremonije, što su napadači iskoristili - rekao nam je Omerbegović.

Izuzeli snimke

On je na kraju dodao da se iskreno nada da će nasilnici u što kraćem vremenskom roku biti identificirani.

- Ne želim špekulirati stoje li iza ovog napada učenici, roditelji ili neko treći. Njega su nakon zbrinjavanja u bolnici pustili na kućno liječenje. U kratkom telefonskom razgovoru rekao mi je da su ga napale dvije njemu nepoznate osobe. Također, rekao mi je da ni on sam ne zna zbog čega je napadnut. Neka policija radi svoj posao. Ono što vam mogu potvrditi jeste da smo sačuvali snimke s videonadzora škole. Raduje me to da videonadzor pokriva i salu, tako da bi napadači, nakon što policija izuzme snimke, trebali biti identificirani i sankcionirani, ma ko oni bili - zaključio je na kraju razgovora za “Avaz” Omerbegović.

Prvi incident u deset godina

Inače, ovo je, prema tvrdnjama Zijada Omerbegovića, direktora OŠ “Zajko Delić”, prvi incident u posljednjih deset godina, koliko je on na funkciji direktora škole.

- Nikad nismo imali ovakav slučaj. Čak ni da se dvoje djece potuku. Ovdje svako svog poznaje u dušu. Šokiran sam, zaista - kaže Omerbegović.