REGION

Bivšem gradonačelniku Vukovara godina i 4 mjeseca zatvora

Nepravosnažno osuđen zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ovih vijećnika

Redakcija

2.9.2014


Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo iz Socijaldemokratske partije (SDP) danas je pred Županijskim sudom u Osijeku prvostepeno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja podmićivanja dvoje odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Optužnica ga je teretila da je sredinom prošle godine, nakon neuspješnog konstituisanja vukovarskog Gradskog vijeća, pokušao da podmiti gradske odbornike HDZ Mariju Budimir i Radivoja Đurića da bi SDP osigurao većinu.

Prema optužnici, Mariji Budimir je ponudio nekoliko funkcija, kao i novčane naknade od 10, 20 i 50 hiljada kuna da postane odbornica SDP-a.

Taj razgovor Budimir je snimila, pustila putem medija u javnost, a potom je otvorena i istraga.

Prema optužnici, Sabo je ponudio ženi odbornika Đurića posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Tokom iznošenja odbrane, Sabo je rekao da nije pokušao da podmiti odbornike, a tvrdio je i da je Mariji Budmir nudio učešće u konkretnim projektima za dobrobit Vukovara, te da je ona njegovu ponudu pogrešno shvatila.

Doskorašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izgubio je krajem juna na izborima za gradonačelnika od kandidata desnih stranaka okupljenih oko HDZ Ivana Penave. Na izbore je izašao kao nezavisni kandidat.

Gradsko vijeće je raspušteno proljetos zbog neusvajanja gradskog budžeta, a tada je razriješen i gradonačelnik.

Prijevremeni izbori u Vukovaru održani su u vrijeme povećanih nacionalnih tenzija u tom gradu koje traju od septembra prošle godine kada su u gradu postavljeni prvi dvojezični latinično-ćirilični natpisi na zgradama javnih ustanova i državnih institucija.