CRNA HRONIKA

Nasilniku koji je pucao na policiju pritvor produžen za još dva mjeseca

Mjesec nakon pokušaja ubistva

Autor:Am. K. - Dž. Bl.

2.9.2014

Damiru Deliću (34) iz Sarajeva, koji je 2. avgusta ove godine oko 16.50 sati u blizini zgrade sarajevske Općine Stari Grad pucao na policiju, nakon čega je u razmjeni vatre pogođen u desnu nogu, pritvor je produžen za još dva mjeseca.

Ovu informaciju potvrdio nam je njegov advokat Omar Mehmedbašić.

Fizički napad

Podsjećamo, 2. avgusta dramatična potraga za Delićem počela je u 16.35 sati, kada je dotad nepoznati muškarac fizički napao djevojku G. N. u Grbavičkoj ulici u Novom Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama, Delić je napao jer je, prema njegovom mišljenju, bila nedolično obučena, nosila je kratku suknju.

Policajci su ga pokušali legitimirati, međutim, on je izvadio pištolj, ispalio jedan metak te razoružao patrolu Policijske uprave Novo Sarajevo. Policajcima je tada oteo službene pištolje, a zatim i policijsko vozilo Golf (E51-A-693), kojim je pobjegao prema Skenderiji.
 
Dolaskom u ulicu Kotromanića bb, općina Centar, Delić je policijskim vozilom prepriječio  put F. N., koji je upravljao Mercedesom A klase (A52-T-377). Vozača Mercedesa je nasilno zaustavio, a zatim mu prišao i uz prijetnju pištoljem oteo vozilo.

Ispalio hitac

Nakon toga se ukradenim Mercedesom uputio u pravcu Šenoine ulice, gdje je ispalio jedan hitac u pravcu policajca. Potom se vozilom uputio u ulicu Obala Kulina bana, općina Stari Grad, gdje je zaustavljen. Izašao je iz Mercedesa i, trčeći s uperenim pištoljem, krenuo prema policajcima.

Prema zvaničnim podacima, tada su pripadnici Policijske stanice Stari Grad D. A. i T. M. u samoodbrani ispalili tri hica u njegovom pravcu. Pogodili su ga u desnu potkoljenicu. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu utvrđeno je da su njegove povrede lakše, a tada je tek utvrđen i njegov identitet.

Delića su u bolnici čuvali pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo, gdje je oko 21.25 sati zvanično uhapšen zbog sumnje da je počinio pokušaj ubistva, razbojništvo, izazivanje opće opasnosti, napad na policajca, nasilničko ponašanje te nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Iz bolnice je prebačen u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, a potom u Kantonalno tužilaštvo gdje je saslušan. Nakon toga mu je određen pritvor koji mu je sada produžen te se nalazi u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo.