NOGOMET

Ko je najviše profitirao: Ovo je deset najvećih transfera ovog ljeta

Englezi i Španci dominirali

(N. K.)

2.9.2014

Luis Suarez najskuplje je plaćeni fudbaler ovog ljeta, poznato je nakon završetka prijelaznog roka.
 
Barcelona je Suareza, koji zbog napada na Giorgija Chiellinija na Svjetskom prvenstvo ne može igrati do kraja oktobra, dovela iz Liverpoola za 81 milion eura.
 
Nije se dugo čekalo na odgovor Reala na dovođenje najboljeg igrača Premierlige, pa je u Madrid stigao James Rodriguez, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva, a Monaco je dobio 80 miliona eura, što je drugi najveći transfer ovog ljeta.

Angel Di Maria, jedan od najbitnijih igrača Reala prošle sezone, napustio je Madrid i otišao u Manchester United za 75 miliona eura i to je posljednji transfer iznad 50 miliona eura u ovom prijelaznom roku.
 
Na četvrtom mjestu najskuplje plaćenih igrača je brazilski defanzivac David Luiz za kojeg je Chelsea od PSG-a dobio 49,5 miliona eura. Devet i pol miliona manje engleski prvak Manchester City je platio Eliaquima Mangalu iz Porta.
 
Jose Mourinho konačno je dobio napadača kakvog je tražio. Diego Costa je u Chelsea stigao za 38 miliona i odmah u prve tri utakmice zabio četiri gola za Mourinhovu ekipu.

Arsenal je drugu sezonu zaredom doveo veliko ime. Nakon Mesuta Ozila iz Reala, na Emirates je stigao Alexis Sanchez iz Barcelone za 37,8 miliona eura. Čileanac se već isplatio budući da je svojim pogotkom srušio Bešiktaš i odveo Arsenal u grupnu fazu Lige prvaka.
 
Manchester United drži osmo i deveto mjesto najskupljih transfera. Louis van Gaal doveo je Lukea Shawa iz Southamtona za 37,5 miliona eura, te Andera Herreru iz Athletic BIlcaa za 36 miliona eura.
 
Top 10 transfera zatvara Everton sa Romeluom Lukakuom, koji je stigao iz Chelseaja za 35,3 miliona eura, prenosi index.hr.

top10transfera

I bh. fudbaleri su bili traženi ovog ljeta. Muhamed Bešić je za 4,8 miliona eura Ferencvaros zamijenio Evertonom, a Sanjin Prcić je za milion eura otišao iz Sochauxa u Rennes.
 
U Njemačkoj je i dalje Ermin Bičakčić koji je iz Braunschweiga otišao u Hoffenheim za 400.000 eura.

nasitransferiljeto