BIH

Dug za PDV svaki mjesec raste za četiri miliona KM!

Džakula potvrdio rast dugovanja, uzroci nepoznati

M. AŠČIĆ

2.9.2014

Ukupni dug za porez na dodanu vrijednost (PDV) zaključno sa 31. avgustom ove godine iznosi 391 milion maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do kojih je jučer došao "Dnevni avaz". Ovaj iznos duguje više od 10.000 poreznih obveznika iz cijele BiH.

Naslijedili dug

Za razliku od podataka do kraja aprila ove godine, kada je dug za PDV iznosio 374,6 miliona KM, radi se o povećanju za 16,4 miliona KM. To, faktički, znači da dug za PDV raste četiri miliona KM svaki mjesec! No, u odnosu na početak godine, kada je dug iznosio 296 miliona KM, za svega osam mjeseci zabilježen je porast od 95 miliona maraka.

16,4 miliona KM povećanje za četiri mjeseca
95 miliona KM povećanje za osam mjeseci

Informacije o porastu dugovanja jučer nam je potvrdio i Miro Džakula, direktor UIOBiH. On je rekao da, bez obzira na navedene brojke, ovi podaci nisu toliko alarmantni.

- Nisam vidio posljednju brojku, ali je vrlo moguće da je ukupni dug 391 milion KM. No, razloga za to ima mnogo. Ne radi se tu o nekom neradu UIOBiH. Mi smo naslijedili dug od 150 miliona KM. Drugo, neke firme ne plaćaju obaveze jer su nelikvidne, a naplata duga zavisi i od upravnih sporova koji se vode - rekao je Džakula, navodeći da su jedan od razloga povećanja duga i nedavne poplave.

Mostar i Tuzla

No, prema podacima "Avaza", najveći dug za PDV ponovo je evidentiran u Regionalnom centru UIO Sarajevo, gdje je dosegao iznos od 148 miliona KM. U Regionalnom centru u Banjoj Luci zabilježen je dug od 104 miliona KM, dok firme s područja koje pokrivaju regionalni centri Mostar i Tuzla duguju 76 miliona, odnosno 63 miliona KM.

poregcentr