GLOBUS

Erdogan traži "dogovor dvije države" na Kipru

Turski predsjednik najavio aktuelizaciju pitanja na NATO samitu

Redakcija

2.9.2014

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je, tokom svoje prve službene posjete sjevernom Kipru u svojstvu predsjednika države, na brzo rješavanje pitanja podjele tog otoka.

"Nemoguće nam je zaboraviti Kipar", rekao je po dolasku na otok.

Nakon razgovora s predsjednikom Turske Republike Sjeverni Kipar Dervisom Erogluom, a koju priznaje samo Turska, Erdogan je istaknuo spremnost da se postigne rješenje koje bi podrazumijevalo dvije države.

"Za nas nije moguć dogovor koji ne predviđa rješenje s dvije države", rekao je.

"Kao i Turska, Grčka, kao garant, mora ispuniti svoje obaveze. Ako svi ispune svoje obaveze, tada kiparsko pitanje može biti brzo riješeno."

Glasnogovornik južnog Kipra Nicos Christodoulides ocijenio je neprihvatljivima "česte pozive (Ankare) da se Grčka uključi u dijalog".

To je, prema njegovom mišljenju, "pokušaj podjele odgovornosti za okupaciju Kipra za koju je Turska jedina odgovorna".

Kipar je podijeljen na dva dijela od turske invazije u julu 1974, što je bio odgovor na državni udar koji su izveli kiparski nacionalisti koji su željeli otok pripojiti Grčkoj.

Nakon prvog pokušaja ujedinjenja, koji je propao 2004, mirovni pregovori pod okriljem UN-a prekinuti su 2012. godine.

Međutim, nedavno otkriće velikih zaliha plina u moru kod Kipra dalo je novi zamah pregovorima, koji su obnovljeni u februaru uz podršku SAD-a.

"Niko ne treba iskušavati naše strpljenje i gubiti vrijeme", rekao je Erdogan, istaknuvši da "ta prilika neće trajati vječno".

Erdogan je obećao da će na ovonedjeljnom samitu NATO u Velsu, kao i na otvaranju Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca razgovarati o kiparskom pitanju.