BIH

Krovovi prokišnjavaju, mnoge klupe ostale prazne

"Dnevni avaz" s učenicima na poplavljenim područjima

E. D. A.

2.9.2014

Na nastavu u osnovnim i srednjim školama u BiH jučer je krenulo 445.000 djece, od čega u FBiH oko 300.000 đaka, a u RS je u klupe sjelo 98.000 osnovaca i 47.000 srednjoškolaca.

- Prema preliminarnim podacima, broj učenika upisanih u osnovne i srednje škole nije znatno smanjen u odnosu na prethodnu školsku godinu. Prošle godine imali smo 304.896 učenika - navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Pretrpljene štete

U nekim školama na područjima stradalim tokom majskih i avgustovskih poplava početak nastave je odgođen, a u nekima su nadležni uspjeli koliko-toliko osposobiti učionice i kabinete kako djeca ne bi zaostajala s gradivom.

Na području Posavskog kantona jedino je u OŠ „Orašje" nastava odgođena za dvije sedmice.   

Takva je situacija u Željeznom Polju, gdje su, iako je zbog pretrpljenih šteta u poplavama i klizištima početak nastave bio upitan, u klupe, ipak, sjeli đaci OŠ "Abdulvehab Ilhamija".

nemilaskol4-2

Đaci OŠ "Ćamil Sijarić" u Nemili dobili udžbenike

- Područna škola u Mjestovoj Ravni, koja je bila popucala zbog pokretanja klizišta, sanirana je i osposobljena za nastavu. Prvom zvonu odazvalo se 448 učenika - kaže direktor škole Suvad Hadžić.

Odlukom Vlade ZDK, nastava u Osnovnoj, Prvoj osnovnoj, Mješovitoj srednjoj školi i Gimnaziji Maglaj prolongirana je za 15. septembar, dok se ne steknu sigurnosni uvjeti za neometano odvijanje.

- Sve područne škole su u funkciji osim u Bočinji i Ulišnjaku, gdje se očekuje da radovi budu završeni u narednih nekoliko dana - kazao je Mirko Trifunović (SDP), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Oko 1.500 djece koja pohađaju OŠ "Ćamil Sijarić" u Nemili i njenih deset područnih škola jučer je dobilo udžbenike. Kako je istakao direktor škole Elvedin Hasanbašić, zbog stanja uzrokovanog poplavama i klizištima nastava nije počela u dvije područne škole (Kolići i Šerići) za učenike nižih razreda te u centralnim odjeljenjima škola Starina i Bistrica za đake od 6. do 9. razreda.

Tri smjene

U OŠ "Orahovica" kod Gračanice, kojoj je 23. avgusta u nevremenu led oštetio krov, od jučer su 404 učenika u 22 odjeljenja, ipak, u klupama. Nastava će se odvijati u skučenom prostoru novog dijela zgrade koji je pod folijama.

suvad-hadzic

Hadžić: Početak bio upitan

- Radit ćemo u tri smjene, a neke časove možda ćemo morati skraćivati. U međuvremenu će se raditi na pokrivanju starog dijela zgrade - kaže direktor Hasan Vehabović.

Na području Tuzlanskog kantona zbog oštećenih objekata nastava se ne može odvijati u tri područne škole - dvije u općini Kalesija i jedna u Srebreniku.

U HNK početak 8. septembra

U HNK, prema odluci Vlade ovog kantona, nova školska godina počinje 8. septembra. Presedan je napravljen i u Zapadnohercegovačkom kantonu, u kojem, prema odluci Vlade ZHK, učenici prvih razreda, za razliku od vršnjaka u ostatku zemlje, na nastavu idu u drugom polugodištu.