GLOBUS

Zbog štrajka radnika amerikanci ostaju bez McDonald'sa, Burger Kinga, KFC -a

Kampanja za podizanje minimalne plaće

Fena

2.9.2014


Sindikalni čelnici rekli su kako će radnici napustiti svoje poslove u četvrtak u 150 gradova širom SAD-a. Restorani koji će se naći "na udaru" štrajkača su McDonald's, Burger King, KFC i Wendy's.

Ovo je samo jedan u nizu štrajkova u sklopu dvogodišnje kampanje za podizanje minimalne plaće radnika u fast food industriji na 15 dolara po satu.

Nancy Salgado, 27-ogodišnja samohrana majka, radi u McDonald's-u za manje od devet dolara po satu, a na kraju mjeseca uspijeva skupiti 600 dolara. Nakon plaćanja stanarine, režija i uobičajenih roditeljskih troškova, ostane joj oko 100 dolara mjesečno za hranu i sve ostalo.

Čudo ako joj na kraju mjeseca ostane jedan dolar

-Čudo je ako dočekam kraj mjeseca s jednim jedinim dolarom u džepu - kaže Saldago, prenosi CNN Money.

Saldago, koja nije završila srednju školu, ističe da je spremna na sve kako bi podigla satnicu na 15 dolara.

-Moja osmogodišnja kćer mi govori kako je sve u redu, a ja je tješim potvrđujući to, no kad ode spavati, znam da nije u redu - navodi Saldago.

Čelnici sindikata izjavili su kako je pokret potaknuo debatu o nejednakosti u SAD-u te kako je doprinio podizanju minimalne plaće u nekim državama, uključujući Connecticut i New Jersey.

Prema nedavnim istraživanjima, radna populacija fast food industrije dramatično se promijenila od početka novog milenija. Radnici koji imaju preko 20 godina sada čine 70 posto radne snage, a oko 40 posto njih ima djecu, dok je trećina njih pohađala fakultete.