ZDRAVLJE U KUĆI

Pet razloga zašto biste čips trebali zamijeniti sjemenkama bundeve

Smanjuju rizik od virusnih infekcija

(J. Be.)

2.9.2014

 

Sjemenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga nauka je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio vaše prehrane.


1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šoljice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. POBOLJŠAVA IMUNI SISTEM

Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke bundeve bogati su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bndevino ulje i sjemenke bundeve, zbog visokog postotka cinka, mogu biti posebno korisne za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod regulacije inzulina, i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje bundevina sjemena nekoliko sati prije počinka, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tokom spavanja.