BIH

Milioner Salko Selman će dobiti 37.000 KM donacije!

Kako radi Komisija za procjenu šteta od poplava u SBK

S. MUHIĆ

2.9.2014

Salko Selman, potpredsjednik SDA i nosilac liste te stranke za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na oktobarskim izborima, dobit će 37.000 KM od donacija za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima, otkriva „Dnevni avaz“.

Nema dokaza

U dokumentu koji će u četvrtak biti prezentiran članovima Općinskog vijeća (OV) Travnik, Komisija za popis šteta nakon poplava ovom delegatu u Domu naroda Federalnog parlamenta i dugogodišnjem premijeru Srednjobosanskog kantona (SBK) namijenila je 37.000 maraka.

Kako saznajemo, u izvještaju ne postoje detaljna obrazloženja i dokazi o nastalim štetama. Navodno, rijeka Lašva tokom ljetnih poplava na Selmanovom imanju napravila je štetu u maksimalnom iznosu do 2.000 KM, a dobio je jedan od najviših iznosa koje je Komisija dodijelila.

selmanfaksimil

Član Udruženja „Uzbunjivači“ u SBK Besim Ajanović potvrdio nam je da je Selman imao mizernu štetu, a da se ovim izvještajem, koji je krojila Komisija iz SDA, prave zloupotrebe.

- Selman je dobio dozvolu da gradi mini hidrocentralu nedaleko od Travnika. Njegovi radnici izvlače šljaku i pripremaju teren da mu olakšaju gradnju. Tu šljaku navlači fizički i to predstavlja kao da je voda napravila štetu. Ustvari, radi se o tome da će mu država platiti uređenje prostora za mini centralu - tvrdi Ajanović.

Imovinski karton

Kao neprikosnoveni lider u SBK, Selman je u proteklih petnaestak godina stekao imovinu u vrijednosti većoj od milion KM. U imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji 2010. godine naveo je da mu imovina vrijedi 442.600 KM.

Kuća mu je tada koštala 100.000 KM, zemljište 150.000, poslovni prostor 40.000 maraka, a imao je i dionice u privatnoj firmi od 150.000 maraka. U tom trenutku na bankovnom računu imao je 2.600 KM. Prije četiri godine imao je i 350.000 KM kredita.

Zlata Selman, Salkina supruga u penziji, te 2010. imala je kuću i zemljište u vrijednosti od 302.000 KM. Navela je i da je sudužnik kredita od 300.000 maraka.

Selman: Ne znam za Komisiju, a štete je bilo

U izjavi za naš list Selman je potvrdio da je tokom poplava pretrpio štete, a kako je rekao, rijeka mu je odnijela „nekoliko dunuma zemlje“.

- Ne znam ko je procjenjivao štetu. Niti sam ja tražio niti znam tu komisiju. Meni nije ništa ni urađeno, a nisam ni tražio. Nekome su radili, meni nisu ništa. Ne znam ni ko je, a ni na koliko novca procjenjivao - rekao je Selman.