BIH

Vodostaji u porastu, ali ni jedna rijeka se nije izlila

Civilna zaštita prati situaciju

Redakcija

2.9.2014

Uprkos kišnim padavinama koje su počele jučer u popodnevnim satima, a intenzivirane su navečer, prema podacima kojim raspolaže Federalni operativni centar civilne zaštite nema poplava niti klizišta.

Timovi Civilne zaštite su na terenu i vrše monitoring s obzirom da kiša i jutros pada.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite kazao je za „Dnevni avaz“ da se i pored kiše koja je padala cijelu noć, voda još nijegdje nije izlila da bi napravila neki problem.

Rekao nam je da je bilo sitnih problema sa začepljenima korita te da konstatno prate situaciju na terenu.

- U stalnom smo kontaktu s nadležnim u Agenciji za vodno područje rijeke Save i Federalnim hidrometeorološkim zavodu. Vodostaji rijeka su u porastu, kiša pada, ali sve su u koritima. Nemamo naznaka da će nivo rijeka toliko nadoći da bi se izlile i ugrozile stambene i druge objekte. Nije zabilježena ni pojava novih klizišta – rekao je Solak.

Nema problema u ZDK

Obilne kiše tokom noći nisu, na sreću, uzrokovale veće probleme na području Zeničko - dobojskog kantona (ZDK). Kako je za "Avaz" potvrdio Sead Džanović, direktor Civilne zaštite ZDK, jedini problem je podvožnjak na regionalnom putu u samom gradu Žepče, koji je pod vodom i van funkcije. 

Iako su zabilježene jake padavine, nije bilo izljevanja rijeka iz korita, niti novih oštećenja na području nemila, Topčić Polja i Maglaja. Ipak, neprestano se dežura, a tim CZ je u obilasku puteva u području Bistričaka, odakle za sada nema informacij o evenualnim problemima na novoizgrađenim alternativnim putevima. 

Na području Tuzle i u Doboju stabilno stanje

Kiša koja je jače padala tokom protekle noći nije uzrokovala povećanje vodostaja rijeka i rječica na području Doboja, potvrdio nam je Milko Vidaković, šef Odsjeka civilne zaštite. 

-Sve je u normali i nema dojava sa terena da je neko ugrožen ili da je povećan vodostaj rijeka. Međutim, vremenska prognoza do kraja sedmice je nepovoljna - rekao je Vidaković.

I na području Tuzlanskog kantona vodostaji rijeka su u granicama normale. Iako su općinske i ekipe Kantonalne civilne zaštite u pripravnosti, nije na odmet spomenuti preporuke za građanstvo kako da se ponašaju u slučaju poplava.

-Neophodno je odmah isključiti električne uređaje i vodu, te pokućstvo, pitku vodu i hranu podići na visočije dijelove kuće ili stana. Izmjestiti stoku na sigurno i sa ličnim dokumentima i vrijednostima skloniti se na sigurno mjesto-savjetuju iz Kantonalne uprave civilne zaštite TK. 

Također, s obzirom na to da nakon obilnih kiša nije isključena pojava klizišta, građanstvu se preporučuje da u slučaju opasnosti po život, odmah napuste objekt i čekaju daljnja upustva stručnih osoba. Osim toga, svako veće klizanje tla ili odron zemljišta neophodno je prijaviti na broj Civilne zaštite 121.

Rekordna količina padavina u Trebinju

 U protekla 24 sata na području Trebinja palo je čak 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padavine tokom ovog ljeta. 

Obilne padavine i jak vjetar, koji su počeli jučer oko 16 sati, povremeno su usporavali saobraćaj u gradu i otežavali kretanje pješaka. 

Jaka kiša praćena grmljavinom prouzrokovala je i nestanak električne energije u većem dijelu prigradskih naselja na području Trebinja, a pojedini dijelovi grada su ostali bez ulične rasvjete.

Vatrogasci su ispumpavali vodu u dvije kuće u Vinogradima i Rastocima čiji je krov bio ranije oštećen, odnosno u kojoj su bili građevinski radovi, a postavljali su i vreće sa pijeskom kako bi spriječili nadiranje vode u porodičnu kuću u Vinogradima, javili su lokalni mediji. 

Gračaničani strahuju od novih poplava

Kiša koja je padala prethodne noći, nije uzrokovala nove poplave, ali poučeni iskustvima iz maja i avgusta, mnogi ljudi na području gračaničke općine sinoć nisu spavali. Mustafa Mujić u naselju Crni put u Gračanici pokazuje nanose vode sa okolnih brda. Boji se Bakića potoka, koji ako kiša bude jača, može se sručiti na ovo naselje i poplaviti dvadesetak kuća. Kaže da cijelu noć nije spavao.

prosiruje-se-korito-sokoluse

Proširuje se korito rijeke Sokoluše (Foto: H. Čalić)

Do njegove je kuća Mustafe Sarajlića do koje je u majskim poplavama došlo klizište koje mu je odnijelo pomoćni objekat i garažu, a sada prijeti kući. Niko ništa nije poduzeo da se klizište sanira, jer za taj poduhvat trebaju velika sredstva. Ogorčen je na vlasti i pitanje je dana kada će i kuća krenuti u potok dubok dvadesetak metara. Ono što je dobar potez Opštinskog štaba CZ-e je angažman sve raspoložive građevinske mehanizacije koja danima radi na produbljenju korita rijeke Sokoluše, koja je u tri poplave poplave nanijela milionske štete poplavivši kuće i desetine fabrika.

-Od jutros veliki bageri građevinske kompanije „Roading“ rade na produbljenju korita ove rijeke u blizini i ispod magistralnog puta Tuzla-Doboj, koji je bio usko grlo u prethodnim poplavama - kaže načelnik OŠ CZ-a Gračanica Mustafa Bajić.

donja-orahovica-nedostaje-crijep

Donja Orahovica: Nedostaje crijep (Foto: H. Čalić)

I dalje je najteže stanje u Donjoj Orahovici koju je 23.avgusta poharao led, oštetivši oko hiljadu krovova. Pod najlonskom folijom se nalazi još oko četerdeset kuća, čiji domaćini sa zebnjom dočekuju svaku kišu.

Bujica odnijela put u selu Bistrica kod Žepča

Obilne padavine koje su jučer u popodnevnim satima zahvatile područje općine Žepče ponovno su uzrokovale probleme za stanovništvo. Usljed veće količine vode  od sinoć je začepljen žepački podvožnjak, tako da je potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnoj cesti Žepče - Zavidovići. 

bujice-odnijele-put-u-selu-bistrica

Bujica odnijela put (Foto: R. Agić)

Saobraćaj se odvija alternativnim pravcem preko Papratnice, a od jutros je otvorena i rampa na željezničkoj pruzi. Prema riječima rukovodioca PVJ Žepče Zorana Martinovića obilne padavine najviše su problema pričinile  u selu Bistrica gdje su bujice prekinule put i poplavile jedan dio sela uz  Bistričku rijeku. 

Na ostalim dijelovima općine nisu zabilježene veće štete. Kako kaže Martinović stanje na  kritičnim dijelovima lokaliteta  Željeznog Polja i Papratnice  je  trenutno zadovoljavajuće. Na ovim žepačkim područijima koja su  u majskim i augustovskim poplavama najviše stradala nisu zabilježena nova  pomjeranja tla niti veći vodostaj rijeka Papratnice i Željeznice.