CRNA HRONIKA

Uviđaj u minskom polju prekinut do sutra

Poginuo Joso Špionjak

N. Troglić

1.9.2014

Uviđaj u minskom polju u rejonu sela Grebnice i to u dijelu koji pripada općini Bosanski Šamac, u kojem je danas oko 16 sati smrtno stradao 48-godišnji Joso Špionjak iz pomenutog sela, prekinut je do sutra, a u to se uvjerio novinar našeg portala na mjestu tragedije.

Kako smo već ranije javili, uslijed posljedica eksplozije protiv-pješadijske mine tzv. PROM-1 u šumi na području Lijeskovca poginuo je nesretni Joso dok je njegov 18-godišnji sin Mato lakše povrijeđen, a jedan od njihovih komšija s kojim  su skupa sjekli i spremali drva za ogrjev je ostao neokrznut!

- Uviđaj smo pokušali uraditi, međutim unatoč našim naporima to je bilo nemoguće. U minsko polje smo došli oko 19 sati s kompletnom  ekipom za uviđaje iz Policijske stanice u Bosanskom Šamcu, međutim zbog mraka i slabe baterijske osvijetljenosti isti smo morali obustaviti iz sigurnosnih razloga. Svuda oko nas je bilo minsko polje i nismo smjeli riskirati jer za nesreću u minskim poljima je potreban djelić nepažnje - kazao je po izlasku iz minskog polja Mehmedalija Kurtalić, vođa tima za deminiranje iz Federalne uprave Civilne zaštite za Posavski kanton.

p1017480-copy

Eksplozija PROM-ovke koja je teško povrijedila Josu i koji je ubrzo nakon ranjavanja izdahnuo čula se kilometrima uokolo pa čak i u susjednoj RH zbog neposredne blizine državne granice.

Službenih informacija o tome kako je došlo do ove tragedije još uvijek nema jer će se sve znati nakon završenog uviđaja kojem će sutra, kako je najavljeno, prisustvovati i dežurni tužitelj Okružnog tužiteljstva iz Doboja.

Na mjestu uviđaja očevidci nesreće su nam kazali kako je vozilo Hitne pomoći prevezlo povrijeđene do Kantonalne bolnice u Orašju, međutim za Josu nažalost nije bilo spasa iako su ga teško povrijeđenog iz minskog polja iznijeli susjedi i familija i nadali se kako će se uspjeti spasiti.

Iz Tima za deminiranje  ponovo pozivaju građane, posebno one koji žive u neposrednoj blizini bivših crta razgraničenja između  bivših zaraćenih vojnih formacija u proteklom ratu, da obrate pažnju i da se klone rizičnih ulazaka u takve zone.