BIH

Glamočak proizvodi tone travničkog sira a živi u mraku

Nevjerovatna priča

A. Kamber

1.9.2014


Ministar poljoprivrede LK Ilija Šljivić (NSRzB) nije otkrio toplu vodu svojom posjetom Seadu Keški, najpoznatijem glamočkom proizvođaču travničkog sira, niti time da je ukazao da ovaj vlasnik stada oko 900 ovaca nema čak ni struju u udaljenom glamočkom selu Dolac, podno Kujače i nadomak Cincara, gdje se nastanio sa stokom prije desetak godina. Naime, za Kešku se zna od prvih dana kad je došao iz Travnika u Glamočko polje, koje je idealno za ovčarstvo, a nadomak kojeg su i prostrani planinski pašnjaci Kujače i Slovinja.

Keško je zahvalio što ga je ministar posjetio i izjavio da je zadovoljan poslom kojim se bavi, a jedino na što je imao primjedbu je da nemaju struje pa je otežano raditi posao kojim se bavi.

dolac-glamoc-jedini-stanovnik-sead-kesko22

Inače, u Docu su do rata živjeli  glamočki Srbi od kojih se nijedan nije vratio već samo povremeno obilaze groblja i rodni kraj.

Osim Doca, struje nema ni susjedni  Dragnjić, smješten na padinama Cincara, gdje se nekoliko godina iza rata vratilo nekoliko bošnjačkih familija.

To su, uz Kopić, koji je nešto bliži Glamoču od njih, jedina glamočka naselja bez struje, premda je Dragnjić jedno od sela u koja se najranije desio povratak. Kako je saopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, ministar Šljivić će apelirati kod EP HZHB, kantonalnih i općinskih vlasti, te drugih nadležnih subjekata da učine sve kako bi Dolac i Dragnjić gdje ima života dobili i najminimalnije uslove za život - struju.