BIH

Indiana Jones iz Kiseljaka: Vejsil Jahić lovio krokodile

Zanimljiva životna priča pustolova iz Žežalova

K. T.

2.9.2014

Sedam decenija života Vejsila Jahića iz mjesta Žežalovo kod Kiseljaka ispunjeno je životnim avanturama dostojnim filmskog platna. Prije skoro pola stoljeća Jahić je napustio tadašnju Jugoslaviju da bi osigurao egzistenciju. Nakon nekoliko godina provedenih u Njemačkoj odlučio je otići u Australiju. Tamo je zaradio penziju i na kraju se odlučio vratiti u Kiseljak, gdje danas uživa u penzionerskim danima.

Drugačiji sistem

- U Australiji je bilo teško navići se na drugi sistem, način života. Nisam poznavao nikoga, nisam znao jezik i u takvim situacijama šanse da dobijem posao bile su minimalne. Ipak, naišao sam na jednog Dalmatinca koji me obučavao za posao u rudniku. Iskreno, slagao sam im da sam godinama radio u Tuzli i primljen sam - priča Vejsil.

U australskim rudnicima radio je stotinama metara ispod zemlje, iskopavao zlato, opale i kristale. Kaže da i danas ponekad nađe stijenu u BiH koja mu je zanimljiva pa je pomalo kopa ne bi li u njoj našao neki zanimljiv materijal.

vejsil-jahic-12

Mjesto gdje je našao zanimljive materijale

Prisjećajući se života u Australiji, Vejsil kaže da je redovno išao u lov na krokodile i da je to nezaboravno iskustvo teško i opisati. Često je nakon odstrela krokodila skakao u baru da bi dohvatio trofej, znajući da pritom i sam može biti napadnut.

Borac za ekologiju

Jahić penzionerske dane provodi uređujući svoj ranč na kojem je napravio bazen gdje uzgaja ribe. Zagovornik je čiste okoline pa često ulaže svoj novac da bi očistio dio rijeke Lepenice koja prolazi pored njegove kuće.

Ovdje je najljepše

-Političari u BiH već dvadeset godina samo gledaju na sebe. Niko ne mari za narod kojem je preostalo da se sam bori za egzistenciju. Nadam se da će u oktobru biti izabrani bolji političari. Bio sam u mnogo država i možda tamo jeste bolje, ali ovdje je ljepše - poručuje Jahić.