KOLUMNE

Istinski lider

Angela Merkel

G. M.

2.9.2014

Njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je isporučiti oružje Kurdima koji se u Iraku bore protiv pripadnika Islamske države. To predstavlja prvi oružani angažman Berlina nakon Drugog svjetskog rata, i to u vrijeme kada svijet obilježava 75 godina od početka ovog velikog sukoba.

U govoru u njemačkom parlamentu, koji je već ocijenjen kao historijski, Merkel je pojasnila da se demokratski svijet mora hitno obračunati s teroristima koji su zaposjeli dio Iraka, a potom šokirali svijet gnusnim zločinima. Osim toga, Merkel se ovih dana pokazala kao evropski lider kada je riječ o suprotstavljanju Rusiji zbog Ukrajine. Pojačala je napore na stabilizaciji i napretku zapadnog Balkana. Uloga Angele Merkel, prema mnogima, spašava čast Evropske unije u vanjskoj politici.

Njemačka je prevazišla duhove prošlosti i postala najjača evropska ekonomska sila, a pod vodstvom Merkel pozicionira se kao lider u svjetskoj borbi protiv zla i zalaganju za univerzalne ljudske vrijednosti.

Merkel je rođena 17. jula 1954. u Hamburgu. Ima bogato političko iskustvo, a prva je žena na čelu njemačke vlade. U više navrata proglašavana je najmoćnijom ženom svijeta.