GLOBUS

Uhapšeno 12 osoba, zaplijenjeni milioni tableta viagre

Više od 7,5 miliona eura, čuvanih na računima u banci zamrznuto

Avaz.ba

1.9.2014

 Policije nekoliko evropskih zemalja su uhapsile 12 osoba u ponedjeljak i zaplijenile milione eura u toku racije protiv prodavača lažnih pilula Viagre, saopćio je Eurojust.

Austrijska, belgijska, kiparska, mađarska i britanska policija učestvovale su u operaciji usmjerenoj na lažne lijekove, "uglavnom pilule protiv smetnji u erekciji", naveo je Evropski ured za sudsku koordinaciju Eurojust u saopćenju.

- U današnjoj operaciji zaplijenjeno je nekoliko miliona pilula, u vrijednost procijenjenoj na više od 10 miliona eura, velika suma novca i nekoliko vozila, od kojih su vrlo luksuzna -  precizirao je Eurojust.

Više od 7,5 miliona eura, čuvanih na računima u banci je zamrznuto.

Lažni lijekovi su izvoženi u Kinu i Indiju, u Evropsku uniju i "često su sadržavali netačne doze i sastojke".

Prema Evropskom savezu za sigurniji pristup lijekovima, 62 posto lijekova kupljeno putem interneta 2011. godine bili su lažni.

Centar za odbranu za medicinu u javnom interesu, američka nevladina organizacija za istragu lijekova, procjenjuje da je trgovina lažnim lijekovima predstavljala 55 milijardi eura u svijetu u 2010. godini, cifra koja je u porastu za 90 posto od 2005. godine.

Studija koju je uradio američki farmaceutski div Pfizer 2010. godine pokazala je da je evropsko tržište krivotvorenih lijekova dostiglo oko 10,5 milijardi eura.