DOM I VRT

Savjeti za kuhanje koje vam je mama zaboravila prenijeti

Trikovi u kuhinji

(A. Sm.)

1.9.2014

Držite crveni luk u frižideru: lakše ćete ga iscjeckati i manje će vam suziti oči.

Želite li ispeći kremastija umućena jaja dodajte im mrvicu vrhnja za kuhanje.

Zamrznite ljetno bobičasto voće na sljedeći način: rasporedite ga i tako stavite u led. Nakon zamrzavanja premjestite ga u vrećice za odlaganje. Umjesto stopljenih grudvica imat ćete odvojene plodove.

Ne znate prepoznati al dente špagete? Pažljivo izvaditi jedan rezanac iz kipuće vode, pustite da voda istekne iz njega pa ga bacite na okomito postavljen keramički tanjir. Ako ostane zalijepljen – vrijeme je za gašenje šporeta! Ako ipak sklizne s površine nastavite kuhati.

Preko dizanog tjesta stavite mokru krpu, pa se isto neće skoriti i tako upropastiti pečenje kruha, peciva i drugih pekarskih poslastica.

Ulje za prženje dodajte na prethodno zagrijanu tavu, i tako spriječite ljepljenje namirnica za dno.

Želite izvući svu vlagu iz neke namirnice, a ne želite kupovati profesionalni dehidrator? Stavite je u rernu na najnižu moguću temperaturu, a vrata rerne ostavite otvorena uz pomoć drvene kašike.

Za desert vam treba samo pola jabuke? Polovinu koju ne planirate iskoristiti pošpricajte limunovim sokom i tako spriječite tamnjenje ploda.

Namažite zaleđeno meso s malo octa, kako bi ubrzali proces odmrzavanja, ali i omekšali meso prije termičke obrade.

Produžite svježinu i spriječite prijevremeno kvarenje mlijeka na sljedeći način: ubacite malo soli u mlijeko nakon što prvi put otvorite bocu.

Glazuru ćete lakše ravnomjerno razmazati preko torte ako nož nakratko namočite u toploj vodi, a onda se bacite na ukrašavanje.

Domaći sladoled brže će se zalediti u aluminijskoj posudi.

Stvrdnjuje li vam se sadržaj solnice? Stavite u posudicu par zrna nekuhane riže koji će popiti svu vlagu.

U supu ste stavili previše soli? U juhu stavite sirovi krompir i pustite da se kuha dok ne 'popije' sav višak ovog začina.

Salatu ćete ravnomjernije začiniti ako sve sastojke dresinga prvobitno promiješajte u staklenoj zdjelici s poklopcem, a tek onda prelijete preko povrća.

Svježoj ribi ćete lakše odstraniti ljuske, ako je cijelu uronite u kipuću vodu na jednu minutu, pa onda nastavite uobičajenim putem.

Dodajte malo soli u kipuću vodu prije nego što stavite kuhati jaja i tako spriječite eventualno pucanje opne. (Jaja nemojte 'bacati' u vodu, već ih nježno položite u kipuću vodu uz pomoć kašike.)

Krišku jabuke položite na stvrdnutu grudu smeđeg šećera jer će je ona 'opustiti'.

Ne ostavljajte začine u blizini šporeta jer gube svoj okus na vlažnim, svjetlim i toplim mjestima.

Ne podnosite miris i okus dinstanog luka? Ispecite ga u ljusci u šporetu, pa onda kremastu strukturu dodajte umacima, mesu i drugim jelima, piše Zadovoljna.hr.