CRNA HRONIKA

Zlatarima prodavali lažne dukate "Franc Jozef"

CJB Banja Luka

Redakcija

1.9.2014

Policijski službenici CJB Banja Luka u sklopu akcije "Dukat" lišili su slobode četiri lica i to B.Š., V.B. N.S. i V.C. svi iz Banja Luke zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela Prevara.

Navedena krivična djela izvršena su na taj način što su lica lišena slobode u vremenskom periodu od 18. do 28. avgusta 2014. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi doveli u zabludu radnike više zlatarskih radnji sa područja Banja Luke, Laktaša i Gradiške, da izvrše otkup većeg broja zlatnih dokata "Franc Jozef", za koje je naknadnom provjerom utvrđeno da postoje osnovi sumnje da su lažni.

dukati

Oduzeti krivotvoreni dukati

Na osnovu naredbe Osnovnog suda Banja Luka na pet lokacija na području Grada Banja Luke izvršeni su pretresi kuća, stanova i pokretnih stvari koje koriste osumnjičena lica. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto 120 dukata i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.  

Nad navedenim licima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega su, uz sagalsnost dežurnog tužioca pušteni na slobodu. Slijedi izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenjih više krivičnih djela.